WordPress blog platforme

Pored odluke o pokretanju bloga, veoma je važno pronaći platformu koja će imati sve potrebne opcije. WordPress je po tom pitanju univerzalan jer u svojoj ponudi ima tri verzije
svog softvera i svaka od njih je dizajnirana da zadovolji različite potrebe korisnika.

WordPress blog platforme

Dve WordPress blog platforme su:

1. Hostovana verzija (dostupna na WordPress.com)
2. Samohostovana verzija (dostupna na WordPress.org)

Neke od karakteristika dostupnih u svakoj od verzija WordPress softvera su:

  • Brza i laka instalacija i podešavanje
  • Jednostavan korisnički interfejs
  • Arhiviranje postova po oblastima korišćenjem “kategorija”
  • Komentari
  • Automatska zaštita od SPAM komentara
  • Mogućnost postavljanja fotografija, video i audio fajlova
  • Sjajna podrška WordPress zajednice

Hostovana verzija (WordPress.com)

WordPress.com je besplatan servis. Ukoliko vam “skidanje” sa Interneta (download), instalacija i korišćenje softvera na veb serveru zvuči kao kineski jezik, tada je korišćenje besplatnog WordPress.com blog servisa sasvim u redu.

Međutim, ova opcija ima par ograničenja i to:

a. Web adresa – Vaš blog će uz vaše ime i prezime ili ime vašeg biznisa imati neizostavni dodatak u vidu imena onoga koji vam ustupa besplatnu veb adresu:

www.imeprezime.wordpress.com

Ukoliko pokrećete blog iz profesionalnih razloga kako biste brendirali sebe ili svoj veb biznis, da li vam se ulaganje u iznosu od $10 na godišnjem nivou čini velikim?

To je iznos koji ćete investirati kako biste vašem blogu dodeli jedinstveno ime, jer ne mogu postojati dva ista domena sa istom ekstenzijom.

b. Kontrola – Zamislite situaciju: palite kompjuter, upisujete adresu vašeg wordpress.com naloga i zatičete poruku da je vaš profil iz određenih razloga ukinut.

Prilikom korišćenja bilo kog besplatnog profila NEMATE POTPUNU KONTROLU nad svojim sadržajem i ukoliko vaš profil iz bilo kog razloga ne odgovara standardima, biće ukinut bez upozorenja. Time ćete izgubiti kompletan sadržaj koji ste mesecima kreirali i objavljivali.

Samohostovana verzija (WordPress.org)

Samohostovana verzija WordPress-a podrazumeva da imate svoj domen i veb hosting nalog. Kada su ta dva zahteva ispunjena, možete besplatno preuzeti WordPress blog platformu/program za instalaciju Vašeg web sajta/bloga sa sajta WordPress.org.

Preporuka je da izaberete onaj veb hosting servis  koji u sebi sadrži cPanel i softver pod imenom “Fantastico De Luxe”. To će vam omogućiti da na najlakši i najbrži način instalirate svoj WordPress blog.

Najvažnije je to da vam samohostovana verzija WordPress-a daje POTPUNU KONTROLU nad vašim blogom.

Ukoliko imate neko pitanje ili vam je potrebno neko dodatno objašnjenje, možete ga upisati u delu za komentare.

PODELI