Visa Virtuon – Internet platna kartica

U poslednje vreme se sve više priča o platnim karticama ili plastičnom novcu. Ko god se susretne sa internetom vrlo brzo shvati koliko one mogu biti korisne, ali vrlo brzo čuje i priče o problemima vezanim za sigurnost kartica.

Sigurnost platnih kartica

Platne kartice su veoma sigurno sredstvo plaćanja ukoliko vodite računa o njima. Čak i ukoliko se kojim slučajem dogodi da ih izgubite, opet ste u boljoj poziciji nego da ste izgubili novac. Za razliku od novca, karticu možete otkazati ili blokirati jednostavnim pozivom banci.

Novac koji je namenjen trošenju sa ovih kartica je odvojen od vašeg osnovnog deviznog računa i na ovu karticu možete deponovati onoliko novca koliko želite da potrošite putem interneta pa makar to bilo i 5 evra.

Koje kartice koristiti?

Tržište platnih kartica je podeljeno na dva dela. Verovatno ste čuli za Visa, MasterCard ili AmericanExpress – najpoznatije firme koje izdaju različite vrste platnih kartica.

Najpoznatije među tim karticama su kreditne kartice koje služe za kupovinu u prodavnicama
širom sveta. Ove kartice mogu da služe i za kupovinu na internetu, ali ih ne preporučujem za ovaj vid namene jer su vezane za vaš devizni račun i prilično su skupe – godišnja članarina za posedovanje ovih kartica iznosi i po nekoliko stotina evra.

Za internet kupovinu se izdaju posebne kartice koje se van interneta ne mogu koristiti, ali su zato veoma jeftine. Na tržištu Srbije dve banke izdaju ovakve kartice. U pitanju su Vojvođanska banka koja izdaje Visa Internet karticu i Raiffeisen banka koja izdaje Visa Virtuon. Još neke banke imaju u planu izdavanje sličnih kartica, ali o tom potom.

Visa Virtuon – Internet platna kartica Raiffeisen

Visa Virtuon karticu izdaje Raiffeisen banka koja ima svoje filijale u većini gradova Srbije i ex-Jugoslavije. Vrlo jednostavno se dobija – jedino što vam treba je lična karta i 20 evra za otvaranje posebnog deviznog računa koji će biti vezan za vašu Visa Virtuon karticu.

U banci potpisujete ugovor i otvarate devizni račun. Na taj devizni račun uplaćujete 20 evra obaveznog depozita koji morate uvek imati na računu. Karticu dobijate nakon nekoliko dana i prilikom preuzimanja kartice uplaćujete godišnju članarinu koja iznosi oko 200 dinara. Tada na račun možete uplaćivati onoliko novca koliko želite i koristiti ga kada god želite.

Sa kartice možete potrošiti sav novac koji imate preko onih početnih 20 evra. To je za vas “nedodirljiv” novac koji možete podići samo pri gašenju kartice. Ukoliko želite da uplatite 20 evra za onlajn kupovinu, onda morate na kartici imati 40, kako bi vam nakon uplate ostalo onih obaveznih 20 evra.

Kartica od podataka sadrži vaše ime i prezime, mesec izdavanja, mesec isticanja, broj kartice i kontrolni broj na poleđini (CVV2 kod) i svi ovi podaci će od vas biti zatraženi da upišete prilikom onlajn uplate.

Još jedna veoma korisna stvar je “Raiffeisen On Line” servis koji možete koristiti za uvid u svoje dinarske i devizne račune, prispeće novca, kao i besplatne transakcije između vaših računa.

Takođe, možete vršiti uplate i konverzije kao na šalteru banke. Do ovog naloga se dolazi tako što od službenika banke zatražite mogućnost korišćenja ovog servisa, popunite zahtev i “kod” za vaš nalog ćete dobiti u poštanskom sandučetu u roku od nekoliko dana.

Nakon toga, otvaranjem ličnog onlajn naloga i korišćenjem izabranog korisničkog imena i lozinke, možete imati uvid u sve vaše račune i uštedeti vreme koje bi potrošili na odlazak do banke.

Ukoliko prilikom otvaranja deviznog računa ostavite broj vašeg mobilnog telefona, prilikom svake uplate ćete, u roku od nekoliko sekundi, po izvršenoj uplati biti automatski obavešteni.

NAPOMENA: Ovo je samo informativni tekst nekoga ko već više od godinu dana koristi ovu uslugu Raiffeisen banke, a dodatne informacije možete pronaći ovde.

PODELI