Web hosting servis – platiti ili ne platiti… pitanje je sad?

Veb hosting servis će tokom vaše online karijere biti jedan od oslonaca vašeg onlajn biznisa. Kažu da onaj ko ne planira, planira da ne uspe. Kada je reč o veb hostingu servisu kao strateškom partneru, potrebno je dobro razmisliti kome ukazati poverenje pre donošenja konačne odluke.

Web hosting servis – platiti ili ne platiti?

Možda će nekima zvučati malo oštrije ovo što ću sada reći, ali ja samo govorim iz svog ličnog iskustva. Verovatno su neki zadovoljni sa besplatnom veb stranicom, ali su moja iskustva bila prilično negativna.

Nemojte napraviti istu grešku kao ja i uložiti mnogo vremena i truda u izradi svoje veb stranice da bi je postavili na besplatni veb hosting nalog, jer se za toliki trud isplati odvojiti oko 7 evra mesečno.

Time će vaša stranica dobiti veliki plus kod budućih posetilaca jer, ukoliko je postavite na besplatni domen i veb hosting, najverovatnije nećete nikad doći među prvih 10 na veb pretraživačima a i posetioci će je posmatrati kao ne profesionalnu.

Nedostaci besplatnog web hostinga servisa

Neki od najvažnijih nedostataka besplatnog veb hosting servisa su:

 1. Ograničen prostor na veb serveru
 2. Dugačka veb adresa koja se teško pamti, npr.: www.imeprezime.site90.com
 3. Bez mogućnosti kreiranja sopstvene imejl adrese, npr: ime@imeprezime.com
 4. Vrlo slaba (čitaj: nikakva) podrška od strane veb hosting servisa
 5. Bez garancije trajnosti
 6. Bez garancije da će uvek biti besplatna
 7. Baneri i reklame hosting servisa koji se ne mogu ukloniti

Osnovni nedostatak besplatnog web hostinga je…

Zanemarivanje od strane web pretraživača
= manji broj poseta!

Ovo sigurno predstavlja najveći nedostatak, pogotovo ako nameravate privući posetioce na vaš blog (ili veb sajt). Uostalom, šta je blog bez posetilaca? Mrtvo slovo na internet papiru…

Iako nema dokaza da se nikada ne može doći na dobru poziciju na veb pretraživačima pomoću besplatnih veb servisa, sigurno je da tamo nećete dugo opstati.

Veb pretraživači su odličan izvor besplatnog saobraćaja ka vašem blogu i siguran sam da ne želite propustiti ni jednog potencijalnog posetioca vašeg bloga.

Razlozi zbog kojih je teško doći na bolju poziciju na veb pretraživačima

 1. Zbog premalo prostora možete imati svega nekoliko veb stranica a veb pretraživači više vrednuju i traže veb sajtove koji sadrže min. 15 do 20 strana o određenoj temi.
 2. Besplatne veb stranice, najčešće, nemaju redovnu dostupnost ili im je sporo “otvaranje”, što u najvećem broju slučajeva dovodi do njenog brzog napuštanja. Sećate li se kako ste vi reagovali kada ste pokušali da pogledate jednu od takvih?
 3. Probajte sami potražiti bilo koji termin na nekom od veb pretraživača i pogledajte rezultate pretraživanja – koliko besplatnih stranica je među prvih 10?
 4. Nedostatak linkova koji upućuju prema takvim stranicama – vlasnici drugih blogova ne žele na svoje stranice, koje su bolje pozicionirane, stavljati linkove besplatnih i sumnjivih stranica a veb pretraživači koriste različite formule i mogu videti da li neko upućuje ka određenoj veb adresi.

Prednosti plaćenog web hostinga servisa

 1. Lako pamtljiv domen (veb adresa) sajta
 2. Bolje rangiranje stranica veb sajta na veb pretraživačima
 3. Neograničen broj imejl adresa vezanih za domen, npr.: ime@imeprezime.com
 4. Više nego dovoljno prostora za vaš blog (ili veb sajt)
 5. Fleksibilnosti dizajna i funkcionalnosti veb sajta
 6. Dostupnost korisničkog servisa 24/7 (Live Chat – čet uživo!)
 7. Bez tuđih banera, reklama i oglasa

Osnovna prednost plaćenog web hostinga je…

KONTROLA nad sadržajem i izgledom
vašeg web sajta/bloga!

Mnogi početnici misle da je plaćanje sopstvene veb adrese i veb hosting servisa skupo ili da se ne isplati, pa rađe stavljaju svoje stranice na besplatne hostinge.

Verujem da $10 evra mesečno nije mnogo i da će vam se to vremenom vratiti. Uostalom, ako investiciju u domen i veb hosting podelimo na dnevni nivo iznosiće nešto više od 33 centi! Da li se isplati po toj ceni držati kontrolu nad vašim veb biznisom i mirno spavati?

Najbolji način za početak izgradnje online biznisa

Predlažem da investirate novac u vlastiti domen (veb adresu) i počnete da gradite vaš veb biznis na pravilan način od samog početka.

Proces registracije je vrlo jednostavan. Imate mogućnost pretraživanja domena i kada nađete onaj koji je slobodan i koji odgovara budućem sadržaju vašeg bloga, u roku od nekoliko minuta ćete ga rezervisati, proći kroz celokupan proces kupovine i postati vlasnik željene veb adrese.

Pošto je veb adresa samo adresa, tj. “pločica” sa vašim imenom i prezimenom (ili imenom firme) koja će obeležavati vašu internet “kancelariju”, sledeći korak je zakup “poslovnog prostora” u okviru nekog od veb hosting servisa, kako bi vaš domen postao dostupan za posetioce.

Novac na internetu se može zaraditi, ALI kao i u svakom biznisu, za postizanje željenih rezultata potrebno je uložiti dosta rada i nešto novca.

Vremenom možete doći u situaciju da mesečno zaradite, npr. vašu postojeću platu, samo ukoliko provedete izvesno vreme i investirate nešto novca kako biste NAUČILI kako funkcioniše internet marketing biznis!

Najbolji savet koji sam dobio u vezi uspostavljanja mog onlajn biznisa glasi:

“… tretiraj uspostavljanje svog onlajn biznisa sa istom ozbiljnošću kao što bi tretirao uspostavljanje svog oflajn biznisa.”

Ukoliko biste voleli da dobijete više informacija o tome šta je domen, kako izabrati domen, koje greške izbeći, kod koga kupiti domen, itd., u okviru desne kolone na ovoj istoj stranici videćete kategoriju pod nazivom Domen.

Za više informacija o veb hostingu, kliknite na kategoriju Veb Hosting.

I u jednoj i u drugoj kategoriji ćete pronaći nekoliko postova (tekstova) i video prezentacija kako biste bili u mogućnosti da ih što bolje sagledate.

Ukoliko vam je ovaj post bio od koristi i ukoliko ste saznali nešto novo, kliknite na dugme ‘Sviđa mi se’ i preporučite ga onima za koje mislite da bi im ova informacija mogla biti od koristi.

Ukoliko imate neko pitanje ili vam je potrebno neko dodatno objašnjenje, možete ga postaviti u delu za komentare.

Web hosting za 1 cent? Klikni ovde!

PODELI