WordPress blog platforma

Kada se prvi put pojavio 2003. godine, WordPress je bio jednostavan bloging sistem koji je omogućavao da se na jednostavan i brz način pokrene i održava blog.

Zahvaljujući jedinstvenoj zajednici pasioniranih programera koji su uložili i ulažu svoje znanje, vreme i napor u poboljšanju njegovih performansi, WordPress je vremenom postao najpopularnija blog platforma (program) za upravljanje sadržajem, korišćen od strane desetine miliona sajtova i viđen od strane stotina miliona ljudi širom sveta svakog dana.

WordPress danas

Od kada je prvi put objavljena najnovija verzija softvera – WordPress 3.0 (17. juna 2010. godine), prouzrokovala je sledeće rezultate:

  • 23,5 miliona preuzetih kopija besplatnog softvera
  • 2.3 milijarde pregledanih blog stranica mesečno
  • 500.000 novih postova na dnevnom nivou
  • 400.000 ostavljenih komentara na dnevnom nivou
  • u upotrebi na 120 jezika
  • 27 od 100 napoznatijih blogova na svetu koristi upravo ovu blog platformu

Neki od najpoznatijih korisnika ove blog platforme su:

  • NASA Istraživački Centar
  • The New York Times
  • CNN
  • Fox News

Prednosti korišćenja WordPress blog platforme

1. Jednostavnost pokretanja i korišćenja

Verzija WordPress softvera koju ćete instalirati traje u proseku oko 5 minuta. To ne uključuje vreme koje je potrebno za registraciju domena i veb hosting servisa ili podešavanje opcija unutar samog bloga.

WordPress sigurno ima dosta toga da ponudi i onima sa više iskustva kada su kodiranje, programiranje i veb sajtovi u pitanju. Istovremeno, on je dovoljno intuitivan i prijateljski nastrojen znatiželjnim novajlijama.

Kojoj god grupi da pripadate, svaki put kada budete koristili WordPress, pronaći ćete nešto uzbudljivo i novo.

2. Mogućnosti za proširenje WordPress-a

Najuzbudljivija stvar oko pokretanja WordPress bloga je istraživanje fleksibilnosti softvera. Stotine besplatnih plaginova i pozadina (tzv. “tema”) vam stoje na raspolaganju kako biste bili u mogućnosti da kreirate blog koji funkcioniše i izgleda onako kako vama odgovara.

Šta su plaginovi?

Ukoliko posmatrate svoj blog kao blender, plaginovi su dodaci. Kao takvi, oni ne mogu raditi samostalno. Kada ih dodate svom blenderu, vi poboljšavate funkcionalnost vašeg blendera, u smislu poboljšanja njegovih performansi.

Svi WordPress blogovi su manje-više isti u svojoj osnovi, pa korišćenjem BESPLATNIH plaginova možete individualizovati svoj blog unošenjem novih karakteristika i alatki kako biste imali koristi i vi i vaši čitaoci.

Ukoliko imate neko pitanje ili vam je potrebno neko dodatno objašnjenje, možete ga upisati u delu za komentare.

PODELI