Veb Hosting servis

Veb hosting je drugi deo slagalice koji morate izvršiti pre nego što počnete sa radom na izradi vašeg bloga.

Šta je Web hosting?

Web hosting je servis koji iznajmljuje prostor na svojim serverima (moćnim komputerima) koji su priključeni na Internet 24 sata dnevno za svoje klijente kako bi prikazali svoje veb sajtove.

U osnovi, ono što se dešava je da, kada neko upiše određenu veb adresu, pretraživač šalje “zahtev” da otvori određenu veb stranicu. Zahtev “putuje” preko Interneta ka odgovarajućem veb serveru i pokušava da locira veb stranicu na određenom serveru.

Ukoliko je zahtev uspešan, tj. veb stranica postoji, tada će se ta veb stranica pojaviti na vašem monitoru.

Veb hosting servis vam obezbeđuje dva važna elementa u okviru naloga:

  • Disk prostor
  • Propustnost

Zamislite da je vaš veb hosting servis garaža koju ste platili da bi parkirali svoj auto. Garaža vam izdaje mesto za parkiranje (disk prostor). Pored toga vam daje i pristup, tako da vi i svi ostali možete ući i izaći iz auta (propustnost).

Međutim, oni neće ugraditi audio sistem (blog platformu) u vaš auto, sve dok ne platite određeni iznos za taj servis.

Sa druge strane, obezbediće vam aplikaciju u okviru samog naloga uz pomoć koje možete na vrlo jednostavan i brz način sami instalirati blog platformu, npr. WordPress.

1. Disk prostor

Disk prostor je sličan hard disku koji imate u svom kompjuteru. Svaki hard disk ima svoj kapacitet ili prostor za određeni broj fajlova.

Ukoliko vaš hosting servis obezbeđuje 10 GB (gigabajt) disk prostora, to je limit za količinu podataka koju možete imati. Ukoliko želite višak prostora, moraćete da doplatite određeni iznos kako bi vam se postojeći prostor povećao u okviru vašeg veb hosting servisa.

Takođe, dobar veb hosting servis poseduje sistem koji automatski šalje upozorenje (putem imejla) kada dostignete granicu od 80% popunjenosti vaših kapaciteta.

Sa ovim upozorenjem, možete ili uraditi nešto na svoju ruku i izbrisati neke nepotrebne fajlove koji zauzimaju dosta prostora ili stupiti u kontakt sa veb hosting servisom kako biste povećali svoj disk prostor.

Dobar početak i veličina disk prostora potrebna za samohostovanu verziju WordPress bloga je od 3 do 5 GB skladišnog prostora.

2. Propustnost

Propustnost se odnosi na količinu podataka koji se prenose iz tačke A u tačku B u određenom vremenskom periodu (obično je u pitanju nekoliko sekundi). Kada želim da vidim vaš veb sajt u okviru mog pretraživača, propustnost je putanja koja omogućava podacima da teku sa vašeg kompjutera ka mom kompjuteru i pojave se na mom monitoru.

Veb hosting servisi su prilično darežljivi sa količinom propustnosti koju omogućavaju u svojim paketima. Kao i disk prostor, propustljivost se meri u gigabajtima (GB). Propustljivost od 10 do 50 GB je uobičajena količina kako bi ste pokrenuli i imali web sajt.

Ukoliko imate neko pitanje ili vam je potrebno neko dodatno objašnjenje, možete ga upisati u delu za komentare.

Web hosting za 1 cent? Klikni ovde!

PODELI