SEO #1 – Uvod u podešavanje za web pretraživače

Dobrodošli na prvi post iz serijala koji za temu ima SEO (eng. Search Engine Optimization), tj. – kako podesiti web sajt kako bi se što bolje rangirao na web pretraživačima.

Cilj ovog SEO serijala je da bude besplatni vodič za one koji se prvi put susreću sa ovim terminom i pruži jasniju sliku o tome:

 • Zašto je važno voditi računa o tome kako je podešen vaš veb sajt
 • Koji su osnovni elementi važni za podešavanje i
 • Kako da pravilnim korišćenjem ovih elemenata poboljšate rangiranje vašeg bloga

Ko sam ja da vas učim SEO-u?

Ukoliko ste danas prvi put posetili ovaj blog, možete se zapitati da li sam dovoljno kvalifikovan da govorim o bilo čemu vezanom za SEO. Ukoliko sumnjate, predlažem da odmah sada odete na Google i upišete neke od sledećih ključnih reči:

 • šta je link
 • šta je PDF
 • šta je SEO
 • šta je autoresponder
 • šta je RSS
 • šta je FTP
 • šta je CMS

i saznate da li se tamo nalazi neki članak sa ovog web sajta na prvoj strani Google-a i ostalih web pretraživača.

Ukoliko ste zadovoljni onim što ste videli, u nastavku ću vam skrenuti pažnju na neke od osnovnih pojmova i elemenata veb pretraživača o kojima treba povesti računa.

Pre svega…

Šta je veb pretraživač?

Veb pretraživač je veb sajt dizajniran tako da pomogne svojim korisnicima da pronađu tačno ono što im je potrebno iz ogromnog broja informacija koje su danas dostupne na Internetu.

Zato je važno da se vaš blog prikaže što je moguće bliže vrhu na listama pretraživača iz prostog razloga što će neko ko pretražuje internet, u većini slučajeva kliknuti samo na one sajtove koji se pojavljuju pri vrhu rezultujućih stranica pretraživača (eng. SERPs – Search Engine Results Pages).

Ukoliko pretraživače posmatramo kao oglasni prostor, imaćete više ciljanih posetilaca i time u većoj meri biti u prilici da predstavite i prodate vaš proizvod ili uslugu.

Namerno sam naglasio ciljanih, jer će na sajt koji je dobro podešen (optimizovan) za pretraživače, dolaziti posetioci koji traže upravo taj proizvod ili uslugu koju vi nudite. Prva strana na Google pretraživaču je, u većini slučajeva, garancija uspeha jedne internet prezentacije i taj ogromni potencijal treba iskoristiti.

Kako funkcioniše veb pretraživač?

Kada upišete neku reč ili pojam u polje za pretraživanje, veb pretraživač radi 3 stvari u isto vreme:

 1. Pamti i smešta u svoju bazu podataka ono što ste upisali i na taj način kreira podatke o pretraživanjima
 2. Dok upisujete reč ili pojam, pretraživač istovremeno izlistava veb stranice kao pretpostavku onoga što želite pronaći i na kraju,
 3. Kada upišete pojam i kliknete na dugme “Search” (eng. Traži), prikazaće konačne rezultate pretraživanja i prikazati jednu, dve ili nekoliko stotina hiljada stranica na kojima će biti prikazano po 10 veb stranica.

Dva osnovna načina pojavljivanja na stranicama pretraživača

Obzirom da je tema ovog i sledećih nekoliko postova SEO ili podešavanje za pretraživače, hajde da pogledamo šta će Google prikazati kao rezultat kada upišete reč SEO.

Google SERPSlika koju možete videti je gornji deo prve stranice Google-a za traženu reč – SEO.

Na njoj možete videti nekoliko podataka:

1. Broj rezultujućih stranica – broj veb stranica na kojima možemo videti linkove ka veb stanicama koje za temu imaju SEO. Ukupan broj tih stranica izlistan od strane Googla u ovom slučaju iznosi 313 miliona.

2. Leva strana rezultujuće stranice – spisak koji se pojavio sa leve strane predstavlja besplatni deo strane u okviru rezultujuće stranice Google-a. Ove veb stranice (ne veb sajtovi, nego veb STRANICE) su prikazane po redosledu važnosti koji određuje Google na osnovu svojih parametara, a u vezi sa željenim pretraživanjem.

Tako smo došli do SEO-a, procesa podešavanja veb stranice kako bi bila što relevantnija za pretraživanje u “očima” Google-a, jer on nije ništa drugo nego algoritam… skup parametara… kompjuterski program… koji pokreće formula za rangiranje stranica po važnosti, baziranih na onome šta njegov algoritam smatra važnim za traženi pojam.

Kada podešavate određenu veb stranicu, vaš zadatak će biti da “pomognete” Google-u da razume o čemu je reč na vašoj veb stranici kako bi je on što bolje rangirao u okviru svojih rezultujućih stranica.

Zašto baš Google?

Uzimajući u obzir činjenicu da više od 80% korisnika interneta koristi Google kako bi pronašli ono što ih zanima na internetu, budite uvereni da je prvih 5 mesta u okviru besplatnog dela (poznat i kao “Organic Listing” – eng. organski, prirodni listing) na prvoj stranici Google-a može dovesti do velikog priliva posetilaca ka vašoj veb stranici i potencijalnih kupaca vaših proizvoda ili usluga.

Koliko je važno biti prvi na prvoj stranici, prikazaću vam na još jednom primeru:

Procenti klikovaNa slici je prikazan procentualni prikaz broja klikova po kome prvo mesto na prvoj stranici Google-a obezbeđuje više od 56% klikova u odnosu na ostale rezultate sa iste stranice!

Sama pomisao da će 56% i više onih koji ugledaju vašu stranicu kao prvi rezultat kliknuti na nju i doći na vaš veb sajt, ukazuje na to koliko je važno kako ćete podesiti sve stranice vašeg veb sajta.

3. Desna strana rezultujuće stranice – spisak sa desne strane predstavlja plaćeno oglašavanje. To su oglasi koji su tako podešeni da se pojave samo onda kada se određena reč ili pojam traži na Google-u.

Ponekad se može desiti da plaćeni oglasi budu izlistani i sa leve strane, ali će u tom slučaju oni imati bledo narandžastu boju pozadine kako bi se razlikovali od besplatnih oglasa.

Kada neko klikne na neki od ovih oglasa, Google od oglašivača naplaćuje određeni novčani iznos koji može biti, od nekoliko centi pa do nekoliko desetina dolara po KLIKU!.

Iznos se određuje na osnovu konkurentnosti same reči i pojma, tj. u zavisnosti od veličine konkurencije koja se “takmiči” i želi da bude prikazana na što boljoj poziciji za tu reč ili pojam. U SEO terminologiji ta reč, ili više njih, se naziva “ključna reč” (eng. keyword) ili “ključna fraza” (eng. key phrase).

Ovaj vid oglašavanja na Google-u se zove PPC (eng. Pay Per Click) – Plaćanje Po Kliku, a program u okviru koga se može postaviti plaćeni oglas se zove AdWords. PPC je nešto o čemu u okviru ovog serijala neće biti reči.

PODELI