RSS ili Vrlo Jednostavno Preuzimanje

Ukoliko često koristite Internet, siguran sam da ste se bar jednom odlučili da određeni web sajt ili blog uvrstite u spisak svojih “omiljenih” sajtova komandom “Add to Favorites” (Dodaj u omiljene) ili “Bookmark This Page” (Označi ovu stranu) u zavisnosti od veb pretraživača kojeg koristite.

Šta je RSS?

RSS (Really Simple Syndication – Vrlo Jednostavno Preuzimanje) predstavlja jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa veb lokacija koje vam se sviđaju. Umesto da pojedinačno posećujete veb sajtove kako biste videli da li se na njima pojavilo nešto novo, možete koristiti RSS.

Na taj način ćete odmah biti obavešteni o najnovijim zbivanjima ili promenama na sajtovima koji vas zanimaju.

Dva osnovna elementa potrebna za rad RSS-a

1. RSS izvor – Blog ili veb sajt koji sadrži RSS fid. Ukoliko blog ili veb sajt ima RSS opciju ona će biti označena narandžastim kvadratom. Većina današnjih blogova sagrađena na modernim platformama kao što je WordPress će imati omogućenu RSS opciju za korišćenje.

2. RSS čitač – Aplikacija za automatsko prihvatanje i čitanje RSS fidova. Kada locirate izvor novosti sa kojeg biste želeli da ih ubuduće redovno dobijate, biće vam potreban RSS “čitač” (ili “skupljač”). RSS “čitači” su kreirani da automatski pronađu RSS fidove sa blogova koje ste ranije odredili po vašem izboru i prema tome organizuju rezultate.

Od tog trenutka vi više NE MORATE posećivati određeni blog (ili više njih) u potrazi za novim sadržajem ili vestima jer će sve promene biti automatski prosleđene ka vama i moći ćete da ih čitate na jednom mestu.

Prednosti korišćenja RSS-a

Navešću samo neke od najvažnijih koristi:

  • Ušteda vremena koje koristite za pretraživanje interneta
  • Prijavljivanje bez upisivanja imejl adrese
  • Automatsko prosleđivanje noviteta sa odabranih sajtova
  • Bez opasnosti od SPAM-a
  • Možete se ispisati kada god to poželite

RSS tehnologija je korisna i za vlasnike blogova (veb sajtova) ali i za njihove čitaoce. Kada se pravilno koristi, ona može biti sjajna alatka za prosleđivaje sadržaja i ultimativni štedljivac vremena.

Ukoliko imate neko pitanje ili vam je potrebno neko dodatno objašnjenje, možete ga postaviti u delu za komentare.

PODELI