10 osnovnih WordPress plaginova

Plagin (eng. plugin – dodatak) je često korišćena reč od strane programera da opiše aplikaciju treće strane koja se “kači” na glavnu aplikaciju kako bi povećala njenu funkcionalnost.

Ukoliko posmatrate svoj blog kao blender, plaginovi su dodaci. Dodaci ne mogu raditi samostalno. Kada ih dodate svom blenderu, vi poboljšavate funkcionalnost vašeg blendera, u smislu poboljšanja njegovih performansi.

Ono što WordPress izdvaja od svih ostalih blog platformi je to da, ukoliko ne znate ništa o kodiranju, WordPress platforma omogućava instalaciju dodatnih malih softvera – plaginova. Preko 12.000 besplatnih plaginova vam stoji na raspolaganju kako biste bili u mogućnosti da kreirate blog koji funkcioniše onako kako vama odgovara.

U nastavku ću vam predstaviti 10 osnovnih plaginova koje većina profesionalnih blogera svakodnevno koristi na svojim WordPress blogovima.

10 osnovnih WordPress plaginova

1. Akismet

Akismet plagin za WordPress vrši proveru upisanih komentara na vašem blogu kako bi otkrio da li izgledaju kao SPAM ili ne. Akismet koristi sistem filtracije koja kontroliše komentare na postovima bloga proveravajući one koji se pojavljuju u više navrata. Takođe, on može otkriti komentare koji su napisani ali nemaju nikakve veze sa temom samog posta.

Kada Akismet prepozna takvu vrstu komentara on šalje signal da je takva akcija rezultat SPAM-ovanja i štiti vaš blog tako što:

  • obeležava komentar kao SPAM
  • obeležava onog koji je postavio komentar kao SPAM-era
  • sprečava mogućnost da SPAM komentar ponovo bude postavljen

Bez Akismet plagina, blogovi bi bili preplavljeni komentarima koji se ponavljaju i ispunjenim beznačajnim sadržajem.

Link: https://wordpress.org/plugins/akismet/

2. WP Statistics

Postoje na stotine plaginova i servisa koji vam mogu obezbediti statističke podatke o posetiocima vašeg bloga. To je osnovni razlog zbog kojeg je firma Automattic (vlasnik WordPress platforme) kreirala svoj sistem za vođenje statistike, kako bi se fokusirala na najvažnije parametre koje blogeri žele da prate i omogućila im jasan i pregledan interfejs.

Ubrzo po instalaciji, plagin će početi da prikluplja informacije o broju poseta, najposećenijim postovima i stranama, odakle dolaze vaši posetioci, itd.

Link: https://wordpress.org/plugins/wp-statistics/

3. Google Analytics by Yoast

Svako ko je ozbiljan u nameri da pravilno podesi svoj blog mora da zna čemu služi i kako se koristi Google Analytics. To je besplatan servis koji vam omogućava praćenje svih vrsta statističkih informacija o vašim posetiocima, izvorima saobraćaja, itd. i prikazuje različite vrste informacija pomoću specijalnog koda kojeg ćete postaviti na svaku stranicu vašeg bloga.

Kako nisu svi tako sigurni u radu sa kodovima, to je ono gde Google Analytics plagin za WordPress dolazi do izražaja. On će omogućiti svakome da uvrsti Google Analytics kod unutar svog bloga.

Link: https://wordpress.org/plugins/google-analytics-for-wordpress/

4. All in One SEO Pack

All in One SEO Pack plagin je jedan od najboljih i najvrednijih plaginova koje ćete ikad instalirati na vašem blogu. Međutim, on će vas sjajno služiti za rangiranje unutar pretraživača vašeg bloga samo ukoliko je “uključen” i pravilno podešen.

U okviru ovog plagina postoje tri vrste podešavanja:

  • Osnovna podešavanja – podešavanja vašeg bloga u celini
  • Podešavanja strane – pojedinačno podešavanje blog strane
  • Podešavanja posta – pojedinačno podešavanje blog posta

>> Kako da podesite All in One SEO Pack plagin

Link: https://wordpress.org/plugins/all-in-one-seo-pack/

5. Google XML Sitemaps

Google XML Sitemaps plagin će proizvesti mapu sajta koja će u mnogome olakšati posao “paucima” veb pretraživača kako bi uvideli kompletnu strukturu vašeg bloga i preuzeli podatke na efikasniji način.

Link: https://wordpress.org/plugins/google-sitemap-generator/

6. Dagon Design Sitemap Generator

Mapa sajta je stranica koja će služiti posetiocima vašeg bloga kako bi pregledali celokupan sadržaj vašeg bloga. U pravljenju mape sajta će vam pomoći Dagon Design Sitemap Generator plagin, još jedan u nizu sjajnih WordPress plaginova koji je veoma jednostavan za podešavanje.

Link: http://www.dagondesign.com/articles/sitemap-generator-plugin-for-wordpress/

7. Contact Form 7

Biti u mogućnosti da budete kontaktirani od strane vaših čitalaca je je jedan od najvažnijih činilaca vašeg bloga. Upravo tu svoje mesto pronalazi Contact Form 7 plagin, koji će vam pomoći da na brz i jednostavan način kreirate aplikaciju za kontakt. Ovaj plagin uključuje i Akismet zaštitu od SPAM-a i vrlo je jednostavan za podešavanje.

Link: https://wordpress.org/plugins/contact-form-7/

8. WordPress Database Backup

Sav trud koji ulažete u kreiranje sadržaja i elemenata vašeg bloga, može biti izgubljen ukoliko ne preduzmete dodatne mere zaštite. Kako ne možete znati kada se tako nešto može dogoditi, WordPress Database Backup plagin je još jedan u nizu sjajnih plaginova koji će preuzeti ulogu zaštitnika i svakodnevno praviti rezervne kopije vašeg bloga.

Link: https://wordpress.org/plugins/wp-db-backup/

9. W3 Total Cache

Sigurno vam se mnogo puta do sada dogodilo da, otvarajući neku veb stranicu, morate čekati i po 10-ak sekundi kako biste videli njen sadržaj. Kakav je to utisak ostavilo na vas? Da se to ne bi dogodilo vašim blog stranama, instalacija i aktiviranje W3 Total Cache plagina kao jednog od najboljih WordPress plaginova za povećanje brzine prikaza stranica bloga predstavljaće pravo rešenje.

Link: https://wordpress.org/plugins/w3-total-cache/

10. ShareThis

ShareThis plagin je alatka za razmenu i preporuku blog sadržaja koja posetiocu omogućava da podeli vaš sadržaj putem imejla, nekoliko desetina socijalnih mreža uključujući Facebook, Twitter, Google Buzz, kao i putem tekstualnih poruka.

Kako su svi WordPress blogovi su manje-više isti u svojoj osnovi, korišćenjem plaginova možete individualizovati vaš blog unošenjem novih karakteristika i alatki kako biste imali koristi i vi i vaši čitaoci.

Link: https://wordpress.org/plugins/share-this/

Jednom instalirani i podešeni, plaginovi će značajno poboljšati funkcionalnost vašeg bloga.

Koje biste vi WordPress plugin-ove didali na ovu listu?

Ukoliko imate neko pitanje ili vam je potrebno neko dodatno objašnjenje, možete ga postaviti u delu za komentare.

PODELI