Uvod u internet marketing

Pre nego što se upustite u internet marketing nije na odmet upoznati se sa nekim osnovnim činjenicama. Takode, vrlo je važno razumeti kako na najbolji način iskoristiti resurse i alate koji su vam dostupni kako biste napravili uspešan onlajn biznis.

Početak rada u bilo čemu može ponekad biti zbunjujući, neki put ćete osetiti nervozu ili biti potpuno preopterećeni novim informacijama. To je sasvim u redu. Jedna od prvih emocija koje ljudski mozak oseti kada uči nešto novo je strah, praćen upravo frustracijom i zbunjenošću.

Nemojte dozvoliti da vas ove emocije sputaju jer ih SVAKO oseća kada se nalazi u početnom stadijumu učenja nečeg novog. Ukoliko osetite bilo koju od ovih emocija u bilo kom trenutku rada, zastanite malo, udahnite vazduh, držite se plana i nastavite dalje.

Nikada nećete biti sami na putu ostvarenja uspešnog cilja kao internet marketar. Niti ste prvi koji uči o internet marketingu, niti ćete biti poslednjii i budite uvereni da se odgovori koje sada tražite nalaze upravo na internetu.

Jedine dve stvari koje nekome mogu stajati na putu ka uspehu su:

  • negativne emocije i
  • nedostatak preduzimanja akcije.

Postoje brojni načini kako možete uspeti u onlajn marketingu. Morate razumeti da internet raste velikom brzinom i da ne postoji dovoljan broj internet marketara i afiliejta koji bi ga u potpunosti podržali. Mogućnost za zaradu novca na internetu nikad nije bila bolja i intrenet marketari i afiliejti ostvaruju velike zarade svake godine. Nije retkost da internet marketar zaradi od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dolara na dnevnom nivou.

Najbolje u svemu tome je da svako to može postići ukoliko planski i istrajno radi na stavaranju svog internet biznisa.

Šta je internet marketing?

Intrenet marketing može predstavljati različite stvari za različite ljude jer postoje brojni načini kojima možete “marketirati” na internetu. Takode, postoje brojni načini koje ljudi koriste na putu ka uspehu kombinujući ono što su naučili od drugih, uobičajene internet marketing strategije i njihove lične formule.

Internet marketing može biti podeljen na dva osnovna dela i to su:

  • Kupac
  • Proizvod

Kao neko ko se bavi internet marketingom, vaš posao je da povežete ova dva entiteta uz pomoć marketinških tehnika. Nije bitno kako ćete povezati kupca i proizvod, jer onda kada to uradite vi ćete ostvariti zaradu. Nije neophodno ni da potrošač kupi nešto.

Internet marketing ima dva osnovna oblika:

  • CPS (Commission Per Sale) marketing ili “Provizija Po Prodaji”

Provizija ostvarena kupovinom vašeg ili proizvoda/usluge kojeg ne posedujete – poznatije kao afiliejt marketing.

  • CPA (Commission Per Action) marketing ili “Provizija Po Akciji”

Provizija ostvarena usled određenog vida akcije od strane kupca – prijava za korišćenje određenog proizvoda/usluge, popunjavanje upitnika, itd.

Nije neophodno da posedujete proizvod kako biste uspeli kao internet marketar. Postoje hiljade kompanija koje su svakodnevno u potrazi za ljudima koji bi putem interneta promovisali njihove proizvode (ili usluge) u zamenu za proviziju. Spremni su da vam plate novac kako biste povezali kupca sa njihovim proizvodom.

Imati afiliejte koji promovišu proizvod daje kompaniji mnogo više veza sa potencijalnim kupcima.

Kako bi pratili Vašu prodaju, kompanije imaju nešto što se naziva afiliejt programi. Vi dobijate jedinstveni prodajni link kada se uključite u neki afiliejt program ili mrežu koji ćete kasnije koristiti da preporučite ljudima i usmerite ih ka kompanijskom veb sajtu. Taj link će biti isključivo vaš i na osnovu njega će se znati da ste baš vi preporučili proizvod.

Ukoliko kupac izvrši kupovinu, vi ćete zaraditi proviziju.

Postoji nekoliko pravaca na koje se možete odlučiti kao internet marketar i postoje različite tehnike koje možete koristiti kako biste zaradili novac putem interneta. Ne morate ih znati sve kako biste uspeli. Najbolji način je da se opredelite za jednu internet marketing tehniku i postanete ekspert u toj oblasti.

Zašto?

Ukoliko pogledamo sve profesije u oflajn svetu, primetićete da su specijalisti određene oblasti uvek bolje plaćeni, npr. hirurzi u odnosu na lekare opšte prakse.

Isplanirano korišćenje vremena

Kao internet marketar, moraćete da naučite kako da efikasno koristite svoje vreme i da ne budete ometani od spoljnih uticaja. Internet je postao veliki “kradljivac” vremena jer možete izgubiti silne sate “srfujući” po internetu. Ponekad to može biti deo procesa istraživanja ili učenja i zato je najbolje unapred ograničiti vreme predviđeno za taj segment rada.

Upadanje u zamku traženja sledeće “sjajne ponude” koja će doneti zaradu preko noći je jedna od najčešćih grešaka koju čine novi marketari. Jedinstvene ponude će se non-stop pojavljivati i najvažnije je distancirati sebe od takvih ponuda.

Koncentrišite se na stvaranje ozbiljnog i stabilnog internet marketing biznisa i nemojte tražiti nekoga ko će vas učiniti bogatim preko noći.

Vodite dnevnik o svemu što radite

Čak i najjednostavnija stavka može ponekad dovesti do nove mogućnosti za zaradu. Uvek imajte pri ruci olovku i papir i zapisujte pitanja na koja želite da nađete odgovor, ideje koje imate ili sve ono što ima veze sa internet marketingom.

Odvojivši nekoliko trenutaka da tako nešto zapišete može Vam se dugoročno isplatiti. Ukoliko ne zapišete svoje ideje, one će u većini slučajeva biti zaboravljene i najverovatnije ih više nikada nećete uzeti u obzir.

Ukoliko imate neko pitanje ili vam je potrebno neko dodatno objašnjenje, možete ga postaviti u delu za komentare.

PODELI