Domen (Web adresa)

Šta je domen (web adresa)?

Domen je unikatna veb adresa koju upisujete u okviru vašeg veb pretraživača (Mozilla Firefox, Internet Explorer, …) kako biste posetili neki veb sajt. Primer domena je: blogdoksirekoblog.com.

Posebno sam naglasio reč unikatna, jer ne postoje dva ista domena na Internetu. Ukoliko je neko već registrovao domen koji ste vi želeli, ne možete ga imati.

Obzirom da imate nameru da brendirate sebe, bilo bi poželjno da registrujete domen koji uključuje vaše ime i prezime.

Ukoliko registrujete domen imeprezime.com i blog pod tim domenom postane popularan među vašim čitaocima, neko drugi bi mogao da iskoristi vašu popularnost i registruje
“imeprezime.net” i pokrene sajt sličan vašem.

Drugi razlog može biti da ta osoba ima isto ime i prezime kao vi.

Kada registrujete vaš domen, bićete upitani da odaberete ekstenziju koju želite za vaš domen. Preporuka je da registrujete domen sa .com ekstenzijom u odnosu na druge ekstenzije.

Kada kupite domen vi ga stvarno ne posedujete – vi kupujete pravo da koristite taj domen na period koji je određen pri kupovini i možete ga registrovati na period od jedne do deset godina.

Cena domena

Registracija domena košta između $2 do $15 po godini, u zavisnosti od izbora ekstenzije  i dodatnih opcija (npr. zaštita privatnosti) koje ste odabrali tokom registracionog procesa.

Ukoliko danas platite iznos za registraciju, moraćete da platite registracionu cenu i kada istekne rok važenja za godinu, dve ili pet – odnosno, posle onoliko godina koliko ste naveli pri kupovini.

Uobičajena cena za .com domen je oko $12 na godišnjem nivou.

Registracija domena

Registri domena su kompanije koje prodaju domene. One moraju imati sertifikat odobren od strane ICANN – Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Internet Korporacija za Pripisana Imena i Brojeve).

Iako danas postoji nekoliko stotina domen registara, oni koji se nalaze na donjoj listi su popularni zbog svoje dugotrajnosti u industriji, cena i raznolikosti usluga koje nude u dodatku registracije domena (softveri za pravljenje sajtova, zaštita privatnosti, …):

  • GoDaddy
  • Namecheap

Registracija domena – koraci

Bez obzira za koji se od gore navedenih odlučite, navešću korake koje morate preći da bi ste ispunili taj zadatak:

1. Donošenje odluke o nazivu domena

Posvetite malo vremena planiranju i razmišljanju pre registracije. Mnogi ljudi razmišljaju o domenu kao o brendu – kao način za identifikaciju svog veb sajta ili bloga. Razmislite o svim potencijalnim imenima za vaš blog i napravite listu tih imena.

2. Provera dostupnosti domena

U okviru vašeg veb pretraživača unesite veb adresu domen registra po vašem izboru. Potražite odeljak na sajtu registra koji vam omogućava da unesete željeni domen (malo polje za unos teksta) da biste proverili da li je dostupan.

3. Kupovina domena

Pratite korake u okviru registracionog procesa kako biste kupili vaš domen. Kada se proces završi dobićete imejl od strane registra kojim će biti potvrđena vaša kupovina, pa stoga obratite pažnju koju imejl adresu upisujete i da li ste je pravilno upisali tokom
registracionog procesa.

Koji domen registar vi koristite i koja su vaša iskustva?

Ukoliko imate neko pitanje ili vam je potrebno neko dodatno objašnjenje, možete ga postaviti u delu za komentare.

 

PODELI