Šta je CMS (Content Management System)?

Šta je CMS?

CMS je skraćenica od Content Management System i predstavlja sistem za upravljanje veb sadržajem koji pruža široku lepezu alata za kreiranje, izmenu, pregled i postavljanje sadržaja kao što su tekst, slike, video materijali i audio fajlovi.

Pojednostavljenjem procesa održavanja sajta korisnik je u stanju da sa bilo kog mesta i u bilo koje vreme sam vrši izmene u sadržaju. Za upravljanje CMS sistemima nije potrebno napredno informatičko znanje.

Obzirom da se CMS sistemi razlikuju po mogućnostima, nameni, upotrebljivosti i performansama, možemo ih podeliti u 3 osnovne kategorije:

1. CMS otvorenog koda

U ovu kategoriju spadaju CMS sistemi kao što su WordPress, Joomla ili Drupal i ovo je ubedljivo najrasprostranjenija kategorija. Osnovne odlike su besplatno korišćenje i mogućnost unapređenja sistema od strane samih korisnika CMS-a proširenjem određenih funkcionalnosti.

Osnovna prednost korišćenja sistema iz ove grupe je što vaš blog (veb sajt) nije vezan za osobu ili firmu koja vam je razvila sajt. U slučaju da niste zadovoljni uslugama firme koja vam je inicijalno razvila sajt, u svakom trenutku možete dorađivanje i održavanje poveriti nekoj drugoj firmi ili pojedincu. Pošto je ovo i najpopularnija grupa CMS sistema nije teško naći stručnjake koji bi preuzeli vaš sajt.

2. Komercijalni CMS

CMS sisteme iz ove grupe razvile su specijalizovane kompanije u svrhu prodaje. Ovi sistemi nalaze svoju upotrebu kod većih projekata jer je cena nabavke i održavanja CMS-a ovog tipa daleko veća.

Prednost se ogleda u tome što direktno sarađujete sa kompanijom koja je razvila sistem, tako da uvek znate kome da se obratite za dodatne zahteve ili za korisničku podršku. Ukoliko imate veći budžet i pronađete kompaniju koja će korektno obavljati svoje obaveze, ovo je pravo rešenje za vas. Treba pažljivo odabrati kompaniju koja će isporučiti sistem jer to što je plaćen ne znači da je i bolji.

3. CMS za posebne namene

Ove sisteme razvijaju specijalizovane firme za potrebe određenog projekta. Oni su maksimalno orijentisani ka ispunjenju konkretnih ciljeva projekta i nisu namenjeni masovnoj prodaji. Pošto su namenjeni konkretnom projektu gde su mnogi faktori pod kontrolom isporučioca, ove sisteme odlikuje velika pouzdanost. CMS iz ove kategorije je najskuplji i svoju primenu nalazi u malom broju projekata.

Prednosti korišćenja CMS-a

1. Lakoća osvežavanja sadržaja

Dodavanje sadržaja u mnogome je olakšano putem CMS sistema. Prednost se ogleda u tome što je mnogo lakše menjati sadržaj u okviru kontrolnog ekrana nego postavljati aplikaciju preko koje možete pristupati HTML kodu vašeg sajta.

2. Samostalno održavanje sadržaja

Putem CMS-a sadržaj možete osvežavati, menjati ili brisati kada god to poželite, u bilo koje vreme i sa bilo kog računara koji ima vezu sa internetom.

3. Razdvojenost sadržaja od dizajna

Izmena šablona (pozadine, eng. template) na tradicionalan način je dug i zamoran posao i najčešće se naplaćuje kao dodatna usluga. Koristeći CMS u stanju ste da promenite šablone i samim tim i izgled vašeg sajta kada god to poželite.

4. Dodaci koji unapređuju funkcionalnost

Instaliranjem plaginova (eng. plugin) i drugih dodataka možete povećati funkcionalnost vašeg sajta. Postoji mnogo različitih dodataka koje možete sa lakoćom da uklopite u vaš sajt, bez potrebe za kontaktiranjem veb programera.

5. Podrška ostalih korisnika

Ukoliko se dogodi da ne razumete određenu funkciju unutar CMS-a, uvek možete postaviti pitanje na nekom od internet foruma na kome se okupljaju korisnici koji poseduju dati CMS.

6. Sadržaj postavljen unutar baze podataka

Baza podataka je zaslužna za lako održavanje sadržaja. Ona vam omogućava da sa lakoćom dodajete, menjate ili brišete sadržaj. Kao dodatna mera opreza, baza podataka vam omogućava da sačuvate sve podatke unutar nje i tako dodatno osigurate postojanost vaših podataka.

Ukoliko imate neko pitanje ili vam je potrebno neko dodatno objašnjenje, možete ga postaviti u delu za komentare.

PODELI