Upoznavanje sa afiliejt marketingom

Afiliejt (affiliate) marketing je promocija tuđih proizvoda u cilju ostvarivanja provizije. Afiliejta možete posmatrati kao nezavisnog promotera koji ostvaruje proviziju prilikom svake ostvarene prodaje.

Uz pomoć interneta možete prodavati kako fizičke (npr. DVD izdanja, kozmetičke preparate, kućne aparate), tako i digitalne proizvode kao što su e-knjige, online kursevi, itd.

Kako postati afiliejt?

Postati afiliejt je vrlo jednostavno. Postoje hilade i hiljade, onlajn afiliejt programa koji će prihvatiti gotovo svakoga i registracija u okviru tih programa je, u većini slučajeva, besplatna.

Posao afiliejta je da predstavi proizvod (ili uslugu) potencijalnim kupcima. Da bi se prodaja ostvarila potrebno je uložiti određenu dozu truda i rada sa vaše strane kao afiliejta. Celokupan marketinški proces za neke može biti interesantan dok za nekoga to može predstavljati izazov.

Kada počnete da radite kao afiliejt, možete se susresti sa određenim poteškoćama kako biste radili na pravi način. One se mogu otkloniti učenjem različitih tehnika uz pomoć knjiga, edukacionih platformi, foruma i iz iskustva ljudi koji su već postigli određene rezultate.

Afiliejt marketing predstavlja jedan od najboljih i najlakših načina ostvarivanja značajnog prihoda. Razvitkom dot kom (.com) kompanija krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog veka, porast interesovanja i korišćenja interneta kao glavnog izvora informacija, stvorio je mnogobrojne mogućnosti za prodaju proizvoda putem interneta.

Svako ga može započeti i raditi  kao stalan ili dodatni posao. Nije važno čime se trenutno bavite i od čega živite. Možete biti inženjer, profesor, bankar, doktor, vozač autobusa, samohrana majka pa čak i tinejdžer. Postoji mnogo primera onih koji su napustili studiranje ili stalan posao kako bi se bavili afiliejt marketingom. Mora da postoji nešto primamljivo u tome, zar ne?

Razlog zbog koga pišem ovaj članak je da vam predstavim određene činioce afiliejt marketinga kako bi postali afiliejt i zašto da ne, postali sledeći internet marketing guru!

Predlažem vam da nastavite sa čitanjem, zapišete svoje misli i radite po određenom planu koji ćete napraviti za sebe.

“Nije ono što znate, već ono što od tog znanja primenite što će vas učiniti uspešnim!”

Razlozi zbog kojih biste mogli da zavolite afiliejt marketing

U nastavku ću se posvetiti koristima afiliejt marketinga i razlozima zbog kojih ne biste trebali da propustite ovakvu šansu da prođe mimo vas.

1. Ne morate posedovati veb sajt kako biste promovisali proizvod

Većina afiliejt programa će vam obezbediti unapred pripremljen veb sajt u cilju promovisanja njihovih proizvoda. To je prednost za one koji tek počinju da se bave afiliejt marketingom.

2. Ne morate kreirati (posedovati) svoj proizvod

Proizvod je već kreiran od strane vlasnika proizvoda. Vaš zadatak je da ga promovišete.

3. Ne morate unapređivati ili poboljšavati proizvod

Zadatak vlasnika proizvoda je da vodi računa o svim unapređenjima i poboljšanjima. Vi sa tim nemate dodira jer to nije vaš deo posla.

4. Ne morate se opterećivati prigovorima i podrškom kupca

Niko ne voli ili nije dobar kada je u pitanju prigovor kupca. Celokupna briga o kupcu je obezbeđena od strane vlasnika proizvoda.

5. Ne morate se baviti transakcijama i naknadama

Sve transakcije i naknade su deo posla koji pripada vlasniku proizvoda. Voleli vi to ili ne, uvek će biti onih koji ce zahtevati povraćaj novca. Sve te neprijatne situacije, takođe, padaju na teret vlasnika afiliejt progama.

6. Isplata provizija je jednostavna i brza

Kao član afiliejt programa u svakom trenutku imate uvid u stanje ostvarenih prodaja i visine ostvarenih provizija. Isplate provizija mogu biti na dvonedeljnom ili mesečnom nivou. Većina afiliejt programa će izvršiti plaćanje putem čekova ili direktnim plaćanjem na vaš račun uz pomoć procesora za plaćanje.

Ono što ovaj posao, pored svega gore nabrojanog, čini jako primamljivim i interesantnim je to da možete biti afiliejt onolikog broja afiliejt programa koliko vi to odlučite! Nadam se da sam ovim člankom uspeo da vam približim svet afiliejt marketinga.

Voleo bih da čujem i vaše mišljenje.

Ukoliko imate neko pitanje ili vam je potrebno neko dodatno objašnjenje, možete ga postaviti u delu za komentare.

PODELI