SEO #3 – Optimizacija web stranice

Ovo je treći tekst po redu koji za temu ima SEO optimizaciju, tj. kako podesiti blog (ili web sajt) kako bi se što bolje rangirao na stranicama web pretraživača.

Ukoliko ste prvi put na blogu ili ste propustili prethodna dva posta iz SEO serijala…

1. Šta je SEO optimizacija – Uvod u SEO

2. Ključne reči za vaš blog ili veb sajt (keywords)

… predlažem da ih pročitate pre nego što nastavite sa daljim čitanjem ovog posta, jer su važni za vaše razumevanje SEO-a i samog procesa podešavanja bloga na pravilan način od samog početka.

Optimizacija stranica za web pretraživače

Današnji post je posvećen optimizaciji stranica vašeg bloga. Kada govorimo o stranicama bloga, mislim na blog strane i blog postove i načinu kako da se svaki od ovih sastavnih delova bloga pojedinačno podesi kako bi bili što “vidljiviji” za veb pretraživače.

Ovaj vid optimizacije je poznat kao interna optimizacija (eng. “on page optimization”) i podrazumeva sve one radnje, vezane za SEO optimizaciju, koje se mogu izvršiti u okviru same blog stranice.

Od velikog je značaja da optimizujete SVAKU stranicu vašeg bloga. Za početak, pažnju ću posvetiti glavnoj, tj. naslovnoj strani svakog bloga. To je ona strana koju će posetioci vašeg bloga ugledati kada dođu na vaš blog.

Iako može zvučati rogobatno i tehnički za nekog ko se prvi put susreće sa ovim terminom, optimizacija veb stranica nije ništa drugo, nego postavljanje ključnih reči na određena mesta u okviru same veb stranice.

Da biste što bolje razumeli o čemu je reč, predlažem da uradite sledeće:

  1. Kliknite desnim klikom desnu (plavu) marginu van “bele” stranice bloga
  2. Iz padajućeg menija, u zavisnosti koji veb program za pretraživanje koristite, izaberite opciju “View Source” ili “View Page Source” (eng. Prikaži Kod Stranice). Otvoriće se nova stranica na kojoj će biti prikazan kompletan kod strane bloga na kojoj se sada nalazite:

kod-stranice-blogaEvo na šta treba obratiti pažnju:

Naslov naslovne strane bloga

Pošto se nalazite na naslovnoj strani bloga, naslov ove strane će biti ispisan duž naslovne (plave) trake vašeg veb programa za pretraživanje (Mozilla Firefox, Internet Explorer…) u gornjem levom uglu ekrana, u ovom slučaju – Blog Dok Si Rek'o Blog.

Naslov naslovne strana blogaNaslov početne strane bloga će se, u okviru koda same strane, pojaviti između početnog <TITLE> i krajnjeg </TITLE> taga. U okviru koda stranice, možete ga pronaći pri samom vrhu i on izgledati ovako:

naslov-blogaPošto je ovo glavni naslov bloga, on će biti obeležen početnim <H1> i krajnjim </H1> tagom. Na taj način se veb pretraživačima saopštava da je to glavni naslov neke stranice. U okviru koda stranice, spustite se malo niže dok ne dođete do dela koji izgleda ovako:

naslov-naslovne-strane-bloga-h1Naslov posta

Naslov svakog posta će, kao drugi po važnosti, naći svoje mesto u između početnog <H2> i krajnjeg </H2> taga. Potrudite se da i u okviru naslova samog posta uključite ključne reči koje su relevantne za sam sadržaj posta.

Tekst posta

Preporučuje se korišćenje ključnih reči u okviru prvog pasusa, samog teksta i u krajnjem pasusu teksta, vodeći pri tom računa da ne preterate, jer to može dovesti do kontra efekta po pitanju plasmana same veb stranice.

ALT atributi

Ukoliko se odlučite da svoj post ukrasite nekom slikom, potrudite se da i ta slika u svom opisu sadrži ključnu reč kao svoj atribut.

META tagovi

Iako veb pretraživači više ne pridaju važnost korišćenju ovih tagova za plasman veb stranice kao ranije, nije na odmet upisati ključne reči u okviru odeljka za ključne reči (eng. keywords) i opis (eng. description) samog posta.

Opisni tag je korišćen od strane Google-a i ostalih veb pretraživača da prikaže sažetak vaše veb stranice kada je prikazana u okviru njihovih rezultujućih stranica.

U krajnjem slučaju, vi pišete postove za ljude koje želite da zainteresujete za ono što pišete i ovo je jedan dobar način da ih privlačnim naslovom posta i kratkim opisom “privučete” da kliknu na link vašeg bloga kada ga pronađu na Google-u i posete ga.

Linkovi

Ukoliko imate neki link unutar samog teksta, izbegavajte korišćenje kratkih linkova (veza ka drugim blog postovima ili veb sajtu) koji izgledaju kao klikni ovde ili klikni ovaj link i potrudite se da osmislite kratak naziv linka koji u sebi sadrži ključne reči za koje želite da ostvarite plasman (pogledajte primere na početku ovog posta).

Kao što možete videti, SEO optimizacija pojedinačne blog stranice a samimi tim i bloga u celini ne mora biti komplikovan proces – potrebno je malo pažnje i strpljenja i postavljanje ključnih reči na svim gore nabrojanim mestima.

Ponoviću još jednom – nemojte preterivati! Kao što sam već spomenuo u prošlom postu, Google je algoritam i kao takav, slepo izvršava naređenja onoga koji ga je programirao. Važniji od samog Google-a su budući posetioci vašeg bloga, jer su oni ti koji će, ukoliko vaš post prepoznaju kao kvalitetan, preporučivati, linkovati ka njemu i na taj način doprineti njegovom boljem plasmanu.

Odvojite dodatnih 10 do 15 minuta kako biste optimizovali svaku stranicu vašeg bloga, jer ćete na taj način pomoći Google-u da lakše prepozna vaš post kao relevantan za željene ključne reči jer će to doprineti boljoj poseti ka vašem blogu i samim tim, boljoj mogućnosti za predstavljanje i prodaju vašeg proizvoda ili usluge.

U sledećem postu ću vam skrenuti pažnju na jedan plagin koji znatno olakšava život onima koji koriste WordPress kao platformu za svoj blog.

PODELI