8 Neophodnih resursa za pokretanje onlajn biznisa

Pokretanje onlajn biznisa je jedna od najprofitabilnijih poslovnih mogućnosti sa kojima ćete se ikada susresti.

Kao i kod svakog biznisa, pored onih manje važnih resursa, postoji nekoliko onih koje bi trebalo obavezno uvrstiti od samog početka kako biste povećali mogućnost za vaš uspeh. Ovaj post je posvećen upravo toj vrsti resursa.

8 Neophodnih resursa za pokretanje onlajn biznisa

1. Kompjuter

Znam da to već znate, ali bih ovde hteo da vam skrenem pažnju na onu vrstu koja vam je zaista potrebna.

Pre svega, to ne mora biti najnoviji i najskuplji desktop model sem ukoliko ne planirate da se profesionalno bavite veb dizajnom ili kreiranjem video materijala. Ono o čemu je ovde reč su najosnovnije radnje jednog internet marketara koje ne zahtevaju mnogo procesorske snage a to su:

  • primanje i slanje imejlova
  • pisanje dokumenata
  • pravljenje tabela i
  • surfovanje internetom

S druge starne, to ne može biti neki prastari model sa zastarelim operativnim sistemom i programima. Internet marketing je ozbiljan biznis i poželjno je koristiti model koji je približan onome koji koriste vaši potencijalni klijenti i kupci.

Vaš kompjuter bi, u najmanju ruku, trebao biti pokrenut na Windows XP platformi ili nekoj od novijih verzija. Iako je moguće upravljati onlajn biznisom i na Windows 98, 2000 ili nekom drugom, Windows XP u današnje vreme predstavlja onu donju granicu sa kojom bi bilo poželjno raspolagati.

Druga varijanta može biti laptop. Ukoliko već imate ili planirate da kupite neki od mnogobrojnih modela, on može učiniti vaš biznis pokretljivijim.

Ukoliko koristite samo laptop, moj predlog je da to bude laptop sa dobrom konfiguracijom i sa što većim monitorom. Ukoliko je laptop vaš kompjuter br. 2, koji koristite kada idete na službeni put ili odmor, u obzir mogu doći i manji modeli.

Obzirom da su cene kompjuterske opreme u stalnom padu, rasponi cena koje, u vreme pisanja ovog posta, možete očekivati za srazmerno dobar kvalitet su:

– od 250 do 600 evra – desktop kompjuter
– od 350 do 800 evra – laptop

Iako u ponudi možete pronaći i mnogo skuplje modele, to vam za vaš onlajn biznis nije potrebno, osim u slučaju da znate šta vam konktretno treba i imate dobre razloge da nabavite ove skuplje modele.

U svakom slučaju, nešto se mora uložiti jer je ovo najneophodnija alatka za vaš biznis.

2. Internet veza

Drugi resurs koji jednostavno morate imati je internet veza i ukoliko to okolnosti dozvoljavaju, neka to bude najbrža moguća vezu sa internetom.

Iako će koštati nešto više od klasične dial-up konekcije, vremenom ćete uvideti koliko ćete uštedeti na svom vremenu, živcima i novcu, koristeći se bržom internet vezom.

Ako ste u dilemi oko toga koja bi Internet veza vama najviše odgovarala, pogledajte sledeće podatke.

2.1. Modemska Internet veza

Modemska Internet veza se najčešće koristi zbog lakoće nameštanja i jeftinih pretplata. Medutim, ona je i najsporija, tj. može da prenese najmanju količinu podataka u jedinici vremena.

Brzina modema je do 56 kilobita u sekundi, a pošto jedan bajt ima 8 bitova, to znači da brzina može dostići maksimalnih 7 kilobajta (KB) u sekundi. To znači da, ukoliko želite da preuzmete neku e-knjigu veličine 1 megabajta (MB), za to će vam biti potrebno oko 2,5 minuta.

Obzirom da su centrale u raznolikim stanjima u zavisnosti od mesta u kome živite, prosečna brzina modema iznosi oko 5 kilobajta u sekundi.

2.2. ADSL Internet veza

ADSL (eng. Asymmetric Digital Subscriber Line) ili asimetrična digitalna pretplatnička linija označava tehnologiju koja omogućava da se kroz postojeću telefonsku infrastrukturu prenose i podaci.

To podrazumeva upotrebu postojećih telefonskih kablova na koji je spojen telefonski aparat, a ugradnjom dodatnih uređaja omogućava se istovremeni tok glasovne komunikacije i razmene podataka.

Bitne prednosti ADSL-a pored korišćenja postojeće telefonske linije su održavanje neprekidne veze s Internetom (bez čekanja na uspostavljanje veze), daleko veće brzine prenosa (maksimalno 8 Mb/s).

Slanje podataka se odvija znatno sporije od primanja, mada je i dalje daleko brže od nego s klasičnim modemom.

Pored toga, korišćenje ADSL-a nema veze s telefonskim impulsima. Njih plaćate samo za obavljene razgovore, a ADSL plaćate davaocu usluge.

2.3. Kablovska Internet veza

Kablovska Internet veza se sve više koristi jer se veza ostvaruje preko postojećih kablova za kablovsku televiziju i u ponudi je obično brzina od 10 MB u sekundi, a može biti i znatno veća, u zavisnosti od ponude samog provajdera.

Cena uvođenja kablovskog Interneta nije visoka. Neki provajderi nude besplatno uvođenje ako od njih kupite kablovski modem, a drugi daju kablovski modem na korišćenje uz plaćanje uvođenja.

Iako je moguće uspostaviti onlajn biznisa i sa dial-up konekcijom, ukoliko želite da se ovim poslom bavite ozbiljno i sa što manje stresa i nerviranja, morate uzeti u obzir nabavku brže internet konekcije koja će vam omogućiti bolje upravljanje vašim onlajn biznisom.

Ukoliko se kojim slučajem nalazite u sredini gde je dial-up jedini izbor to je onda viša sila, ali ukoliko možete doći do kablovskog interneta učinite to što pre.

3. Antivirus program

Ovo je jedna od osnovnih stavki jer je vaš kompjuter osnovni alat pomoću kojeg ćete graditi vaš onlajn biznis. Svesni ste da je internet danas prepun zlih virusa, koji žele da unište vaš kompjuter i podatke u njemu.

U nastavku ćete pronaći kratke opise za neke od najpopularnijih antivirus programa koje možete pronaći na internetu.

3.1. Avast

Avast je antivirus program s vrlo malim ažuriranjima (engl. update) od po nekoliko kilobajta i uobičajenim “na-pristup” (engl. on-acces) pregledom datoteka.

Ažuriranjima se dopunjuju informacije o virusima i načinima njihovog uklanjanja. Na-pristup pregledavanje znači da se svaka datoteka pre njenog pokretanja pregleda da li sadrži viruse, što može usporiti rad samog kompjutera.

Na kompjuterima sa slabijom konfiguracijom, usporenje će biti primetno, pa “na-pristup” pregledavanje možete isključiti dok radite nešto što nije riskantno kao što su pokretanje .exe datoteka, surfovanje po stranicama s legalnim sadržajem, itd.

3.2. AVG

Najpopularniji besplatni antivirus program. U odnosu na Avast, nekad je imao veće ažuriranje pa je bila potrebna brža Internet veza. Sad je sve ok što se toga tiče, ali po broju otkrivenih virusa zaostaje za Avastom i Avirom.

3.3. Avira

Sa više od dvadeset godina iskustva, kompanija Avira je jedan od pionira u ovoj oblasti i jedan od vodećih svetskih dobavljača antivirus rešenja za profesionalnu i ličnu upotrebu.

U njihove klijente ubrajaju se renomirane korporacije koje se nalaze na berzi, ali i obrazovne i javne institucije. Pored zaštite virtuelne sredine, Avira doprinosi i zaštiti realnog sveta tako što potpomaže fondaciju Auerbach, koju je ustanovio osnivač kompanije i koja promoviše humanitarne i socijalne projekte kao i umetnost, kulturu i nauku.

Osnovna karakteristika, pored osnovnih performansi, je ta što Avira antivirus program zauzima mnogo manje radne memorije od drugih.

Ukoliko do sada niste instalirali ni jednu od besplatnih verzija antivirus programa na vašem kompjuteru, učinite to odmah po završetku čitanja ovog posta i nemojte instalirati više od jednog antivirus programa istovremeno.

4. Email program

Sledeći element je e-mail program koji ćete koristiti u svom svakodnevnom radu. Pretpostavljam da 99,99% vas već koristi određeni e-mail program tako da ovde neće biti mnogo reči o tome.

Ukoliko želite da imate besplatan nalog u okviru mnogobrojnih e-mail programa, na interentu možete pronaći besplatne servise kao što su Hotmail, Yahoo ili Gmail, koje možete koristiti ukoliko nemate svoju ličnu veb adresu i veb hosting nalog u okviru kojeg možete formirati e-mail sa imenom vašeg domena.

Video: Kako napraviti Gmail adresu

E-mail adresu vezanu za vašu privatnu veb adresu možete uređivati korišćenjem MS Outlook 2007 e-mail programa kojeg, najverovatnije već imate instalirannog na svojim kompjuterima ali ga, možda, još uvek ne koristite.

Video: Kako podesiti Outlook 2007 za primanje i slanje e-pošte

Takođe, možete koristiti bilo koji sličan imejl program koji je brz, pregledan i na koji ste se već navikli.

5. ZIP program

Sledeća stavka je program za “zip”-ovanje i “unzip”-ovanje, odnosno “kompresovanje” i “dekompresovanje” fajlova. Često ćete se na internetu susretati sa mogućnošću preuzimanja fajlova koji su, zbog bržeg prenosa, kompresovani kako bi bili što lakši za preuzimanje.

Predlažem vam da obratite pažnju na jedan sjajan, besplatan program po imenu “Total Commander” koji vam, pored ove namene, može biti od velike koristi prilikom uređivanja svih fajlova i direktorijuma na vašem kompjuteru.

Intuitivan, jednostavan i lak za korišćenje, može predstavljati pravi izbor za vas ukoliko do sada niste koristili neki drugi, sličan program.

6. Program za pisanje teksta

Sledeći neophodan resurs je neka vrsta “radnog” softvera. Ono na šta konkretno mislim su program za pisanje teksta i kreiranje tabela, kao što su Microsoft Word i Microsoft Excel.

Ukoliko kojim slučajem nemate instaliran MS Office paket na vašem kompjuteru, možete koristiti besplatnu, sličnu verziju ovih programa korišćenjem OpenOffice programa kojeg možete preuzeti na adresi www.openoffice.org.

7. Internet platna kartica

Još jedna od neophodnih stavki ukoliko planirate da se bavite ovom vrstom biznisa. Iako je moguće i to, bićete u velikom nedostatku ukoliko ne posedujete bar jednu platnu karticu za neke buduće, opšte investicije tokom vašeg poslovanja.

Sve onlajn kompanije primaju uplate samo putem onlajn servisa za plaćanje standardnim Visa, Mastercard i drugim platnim karticama i život će vam biti lakši ukoliko posedujete bar jednu od njih.

Visa Virtuon – Internet platna kartica

8. Početni kapital

Došli smo i do poslednje stavke i jednog od najcešće postavljenih pitanja koje svakog, ko želi da pokrene svoj onlajn biznis najviše zanima:

“Koliko mi je novca potrebno za pokretanje onlajn biznisa?”

Iako na Internetu možete pronaći neverovatne priče o 5-ocifrenim i 6-ocifrenim zaradama koje su započete kupovinom veb adrese po ceni od 10-ak dolara, neki donji limit sa kojim biste trebali da raspolažete je od 30 do 50 evra na mesečnom nivou.

Najbolji savet u vezi pokretanja onlajn biznisa koji sam negde pročitao i zapisao glasi:

“tretirajte pokretanje Vašeg internet biznisa onako kako
biste to radili da pokrećete
Vaš oflINE biznis.”

Pomislite samo koliko bi vam novca bilo potrebno za pokretanje bilo kog oflajn biznisa. Jedna od osnovnih prednosti onlajn biznisa je ta što ne zahteva puno novca kako bi se pokrenuo ali se nijedan ozbiljan biznis ne može pokrenuti za 0 dinara ili evra.

Šta vi mislite?

Koje je vaše mišljenje o gore navedenim resursima neophodnim za pokretanje onlajn biznisa? Koje od navedenih resursa već koristite i koja su vaša iskustva?

Ukoliko imate neko pitanje ili vam je potrebno neko dodatno objašnjenje, možete ga postaviti u delu za komentare.

PODELI