SEO #2 – Ključne reči (keywords)

Dobrodošli na drugi post iz serijala o SEO-u. Danas ću vas upoznati sa prvim koracima ka postizanju dobrog rangiranja vašeg bloga na veb pretraživačima.

Obzirom da čitate ovaj post, pretpostavljam da ste neko ko u ovom trenutku već ima svoj blog i želi da poboljša njegov plasman na veb pretraživačima, ili ste u procesu kreiranja vašeg prvog bloga i želite da budete sigurni u to da od samog starta preuzimate nephodne korake kako bi se vaš blog što pre našao na rezultujućim stranicama veb pretraživača.

Prva stvar o kojoj treba voditi računa prilikom pripremanja za postizanje dobrih rezultata je razmišljanje o ključnim rečima za vaš blog u celini.

Predlažem da uradite sledeće:

 1. Provedite izvesno vreme razmišljajući i praveći spisak svih reči za koje mislite da će ljudi upisivati kako bi došli do vašeg bloga prilikom svog pretraživanja.
 2. Kada završite sa pravljenjem spiska, u okviru vašeg veb pretraživača upišite sledeću veb adresu ili kliknite na donji link:

https://adwords.google.com/KeywordPlanner

Otvoriće se stranica besplatnog Google servisa po imenu “Keyword Planner”, koji vam omogućava da izvršite analizu i proveru pretraživanja za bilo koju ključnu reč ili više njih.

NAPOMENA: Za korišćenje ovog servisa morate imati otvoren Google nalog.

google-keyword-tool3. Izvršite proveru za svaku reč sa liste koju ste napravili tako što ćete:

 • Upisati sve ključne reči jednu ispod druge u okviru polja za unos
 • Obeležiti polje “Only show ideas closely related to my search terms” kako biste dobili
  što preciznije rezultate
 • Kliknuti na link “Advanced options” i izabrati željenu lokaciju i jezik iz padajućeg menija
 • Upisati traženu šifru

Kada to uradite, kliknite na dugme “Search” (Traži).

4. Posle nekoliko sekundi, pojaviće se spisak sa svim opcijama koje je Google pronašao, a vezano za zadate ključne reči. Takođe, videćete i kolonu pod “Global Monthly Search” tj. prikaz prosečnog broja pretraživanja za svaku od prikazanih ključnih reči na mesečnom nivou.

5. Ukoliko neka od vaših ključnih reči ima mali broj pretraga na mesečnom nivou (npr. nekoliko desetina ili nema podataka uopšte), možete je izbrisati sa vašeg spiska ili je sačuvati kao potencijalnu ključnu reč za pisanje budućih blog postova.

6. Cilj je da pronađete jednu ili dve ključne reči za naslovnu stranicu vašeg bloga. Broj pretraživanja koji vam je potreban na mesečnom nivou zavisi od vaše ciljne grupe, ali vam predlažem da izaberete onu ključnu reč koja ima više od 2.000 pretraživanja na mesečnom nivou.

Kako istražiti konkurenciju?

7. Izabrane ključne reči je potrebno, jednu po jednu, proveriti na Google-u, upisujući ih sa znakom navodnika (“) na njhovom početku i kraju i proučavanje dobijenih informacija od strane Google-a. Na taj način ćete saznati kolika vam je konkurencija na veb pretraživačima za određenu ključnu reč.

Zašto upisivati ključnu reč pod navodnicima?

Umesto odgovora, pokazaću vam jedan primer.

Recimo da želite da jedna od ključnih reči za vaš blog bude – veb hosting. Ukoliko ključnu reč upišete bez navodnika, dobićete sledeći rezltat:

kljucna-rec-bez-navodnikaBroj od 167.000 rezultujućih stranica je dobijen jer su u “obračunavanje” ušle sve one veb
stranice u kojima se pojavljuju sledeće varijante reči veb hosting:

 • veb
 • hosting
 • veb hosting
 • besplatni hosting
 • besplatni veb hosting

To je tzv. “Široko podudaranje” (eng. Broad Match), jer su u rezultate pretraživanja ušle i jedna i/ili druga reč, obe reči po bilo kom redosledu ali i sa ostalim rečima pronađenim od strane Google-a. Ponekad se u okviru rezultata mogu pronaći i reči pisane u množini, jednini, sinonimi i dr.

Ukoliko sada tu istu ključnu reč, upišete sa navodnicima na njenom početku i kraju…

kljucna-rec-sa-navodnicima… broj rezultujućih stranica je znatno manji (15.600), jer su u rezultate pretraživanja ušle samo one veb stranice u kojima se pojavljuju sledeće varijante reči veb hosting:

veb hosting
– besplatni veb hosting
veb hosting za 1 cent
– itd.

Ovo je poznato kao “Podudaranje izraza” (eng. Phrase Match), tj. Google će prikazati samo one veb stranice koje u sebi sadrže ovu ključnu reč po redosledu kako ste je vi upisali i u kombinaciji sa nekim drugim rečima.

8. U idealnoj situaciji, izaberite samo one ključne reči koje:

– Odgovaraju ciljnoj grupi vašeg bloga
– Imaju dobar broj pretraživanja na mesečnom nivou (veći od 2.000)
– Imaju relativno mali broj konkurencije (do 50.000 veb stranica na Google-u)

Ukoliko imate vremena, predlažem da odvojite sledećih nekoliko sati za ovo istraživanje, jer je to jedan od najvažnijih segmenata SEO-a i može predstavljati veliku razliku u budućem pozicioniranju vašeg bloga na veb pretraživačima.

Ukoliko imate neko pitanje, možete ga upisati u delu za komentare.

PODELI