Kako zaštiti WordPress blog #3 – Sakrivanje liste plaginova i tema

Dobrodošli na treći po redu post u okviru serijala koji je posvećen zaštiti WordPress bloga. Ukoliko ste kojim slučajem propustili prethodna dva…

  1. Kako zaštiti WordPress blog #1 – Promena postojećeg korisničkog imena
  2. Kako zaštiti WordPress blog #2 – Login LockDown plagin

… predlažem da ih kasnije svakako pročitate, jer ćete u njima pronaći par korisnih saveta kako biste dodatno zaštitili vaš WordPress blog od neželjenih “napada”.

Zaštita WordPress-a #3 – Sakrivanje liste plaginova i tema

Plaginovi i “teme” (pozadine) za WordPress su kreirani od strane veb programera i dizajnera različitog nivoa znanja i iskustva. Iz tog tazloga, plaginovi i teme mogu biti slaba tačka u vašoj odbrani od hakera.

Jedan od načina smanjenja rizika od neželjenog ulaska na vaš blog putem plaginova i tema je sakrivanje liste onih plaginova i tema koje koristite u okviru vašeg bloga.

Sve što trebate da uradite je da kreirate jedan fajl pomoću Notepad-a, koji velika većina kućnih računara ima u okviru Windows aplikacije i da takav, prazan fajl, zapamtite kao index.html fajl.

Kreiranje “praznog” index.html fajla

Za početak, otvorite Notepad aplikaciju za pisanje teksta koju možete pronaći na:

Start > All Programs > Accessories > Notepad

Kada se otvori prozor za pisanje teksta, videćete u gornjem uglu njegov početni naziv – Untitled.

Notepad - UntitledSve što sada trebate da uradite je da taj fajl zapamtite kao index.html:

File > Save As > index.html

Notepad - indexhtmlIz padajućeg menija “Save as type”, izaberite opciju “All Files”. Kada to uradite, kliknite na dugme “Save” (Sačuvaj), vodeći računa o tome gde ste sačuvali fajl na vašem kompjuteru.

Da biste novokreirani index.html fajl upload-ovali na veb server vašeg bloga, otvorite FTP program koji koristite u svom svakodnevnom radu. Ja koristim FileZilla FTP program, jer je vrlo jednostavan za korišćenje, a možete ga besplatno preuzeti na sledećoj veb adresi:

www.filezilla-project.org

Sve što sada trebate da uradite je da index.html fajl upload-ujete u okviru foldera:

– wp-content/plugins
– wp-content/themes

Filezilla - Upload fajlaUkoliko bi neko pokušao da vidi spisak vaših plaginova i tema upisivanjem veb adrese vašeg bloga, npr:

www.vasblog.com/wp-content/plugins ili
www.vasblog.com/wp-content/themes,

jedino što će videti je prazna veb stranica.

Ukoliko to niste do sada uradili, predlažem vam da napravite index.html fajl i unesete ga u foldere plaginova i tema vašeg bloga.

Pod uslovom da vam se dopao ovaj post, kliknite na dugme “Svida mi se”. Takode, vaš komentar mi je veoma važan jer tako znam da sam na dobrom putu i da li na ovom blogu možete pročitati ili pogledati ono što vas zanima i što vam je interesantno.

Hvala!

PODELI