Kako instalirati WordPress plagin

Ono što, između ostalog, WordPress kao blog platformu izdvaja od svih ostalih je to da, ukoliko ne znate ništa o kodiranju, omogućava instalaciju dodatnih malih softvera – plaginova.

Više od 13,5 hiljada besplatnih plaginova u okviru zvaničnog WordPress-ovog direktorijuma vam stoji na raspolaganju kako biste bili u mogućnosti da poboljšate funkcionalnost vašeg bloga po sopstvenom nahođenju.

Pošto ste u okviru prvog posta o plaginovima saznali šta je plagin i kojih 10 osnovnih WordPress plaginova je poželjno imati instalirano na blogu, u okviru ovog ćemo ići korak dalje i saznaćete kako da instalirate bilo koji plagin koji vam se učini interesantnim za vaš blog.

Kako instalirati WordPress plagin?

Iako je ovo na prvi pogled jednostavna stavka, ona predstavlja i jednu od najvažnijih za svaki WordPress blog. Kao takva može predstavljati problem za nekoga ko se odskora bavi blogingom ili ne zna kako da pravilno instalira plaginove i tako ga spreči da istražuje po WordPress plaginovima za različite namene.

Postoje 3 načina na koji možete instalirati WordPress plagin:

1. Automatski, direktno iz WordPress-a
2. Ručno, upload-ovanjem plagina iz WordPress-a
3. Ručno, upload-ovanjem plagina korišćenjem FTP programa

1. Automatska instalacija plagina putem WordPress bloga

Automatska instalacija plagina je najjednostavniji i najčešće korišćen način kod onih koji uređuju svoje blogove. U okviru glavnog menija sa leve strane vašeg kontrolnog ekrana (Dashboard), izaberite opciju Plugins > Add New:

Plugins - Add NewKada se otvori nova stranica, Install Plugins, upišite ime plagina kojeg želite da instalirate (kao primer je korišćen plagin Login LockDown) unutar polja za pretraživanje i kliknute na dugme Search Plugins:

Search PluginsOtvoriće se nova stranica sa listom dostupnih pluginova koji odgovaraju upisanom imenu. Kada pronađete onog kojeg želite da instalirate, kliknite na link Install Now:

Install NowOtvoriće se prozorče za potvrdu instalacije izabranog plugina:

Potvrda plagin instalacijeKliknite OK. Kada se, nakon par sekundi, automatski proces download-ovanja, raspakivanja i instalacije plagina završi, kliknite na link Activate Plugin kako biste ga aktivirali:

Activate PluginOvim ste uspešno završili proces instalacije novog plagina na vaš WordPress blog. Ukoliko plagin sadrži sopstvenu stranicu za podešavanje, možete je pronaći u okviru glavnog menija pod opcijom Settings > “ime plagina”.

2. Ručna instalacija plagina u WordPress-u

a) Preuzimanje (download) plagina

Ponekad se može desiti da, surfujući Internetom, naiđete na neki sajt sa kojeg možete preuzeti određeni WordPress plagin. U većini slučajeva, taj plagin ćebiti dostupan za preuzimanje kao .zip fajl.

Takozvano “zipovanje” fajla ili fajlova daje mogućnost kompresovanja jednog ili više fajlova koji će biti “spakovani” u okviru jednog, tzv. ZIP foldera koji će po svojoj veličini biti manji i brži za download-ovanje.

Download-ovanje plagina se sastoji od preuzimanja fajla putem linka za download…

Plugin download… i smeštanje u okviru nekog od direktorijuma na vašem kompjuteru:

Plugin download 2b) Instalacija download-ovanog plagina u WordPress-u

Iz glavnog menija sa leve strane izaberite opciju Plugins > Add New:

Plugins - Add NewIzaberite opciju Upload kako biste otvorili novu stranicu i sačuvani plagin sa vašeg kompjutera “preneli” na vaš WordPress blog:

Upload pluginKliknite na dugme Browse kako biste pronašli sačuvani plagin, a zatim kliknite na dugme Install Now. Plagin će, kao i u prethodnom primeru, automatski biti preuzet, raspakovan i instaliran i sve što trebate da uradite je da ga aktivirate klikom na link Activate Plugin.

Activate Plugin3. Ručna instalacija plagina korišćenjem FTP programa

Ovaj način je donekle sličan prethodnom jer će biti korišćen sačuvani .zip fajl odabranog plagina. Za razliku od prethodnog, fajl mora biti “raspakovan” (eng. unzip) pre prenošenja (eng. upload) u direktorijum u kome se nalaze svi plaginovi na vašem blogu i prenešen korišćenjem FTP programa.

U zavisnosti koji kompjuter koristite, “raspakivanje” može biti jednostavna operacija ili je potrebno koristiti neki dodatni program za ovu namenu. Poslednje verzije Windows-a u sebi sadrže mogućnost “raspakivanja” .zip fajlova.

U primeru koji je dole prikazan, sačuvao sam .zip fajl plagina u okviru desktopa, zatim sam desnim klikom otvorio prozor sa pripadajućim opcijama a zatim sam levim klikom izabrao opciju Extract All.

UnzipNa desktopu se pojavio novi, “raspakovani” folder zapamćenog plagina:

zip unzipSledeće što treba uraditi je upload-ovanje ili prenošenje plagina sa vašeg kompjutera ka veb serveru na kome je instaliran vaš blog, korišćenjem FTP programa. Da biste to uradili morate imati vaše FTP korisničko ime i lozinku koje ste dobili prilikom otvaranja veb hosting naloga i morate imati instaliran FTP program. Jedan od najboljih i najjednostavnijih FTP programa za korišćenje je FileZilla.

Kada otvorite FTP program, unesite potrebne podatke – ftp adresu, korisničko ime i lozinku u za to predviđena polja, a zatim kliknite na dugme Quickconnect:

FileZilla 1Nakon nekoliko trenutaka, bićete povezani sa vašim serverom na kome se nalazi vaš WordPress blog i videćete spisak svih fajlova u okviru te liste.

Pronađite onaj direktorijum u okviru kojeg je instaliran vaš WordPress blog. Tačna lokacija može zavisiti od vašeg veb hosting provajdera ali je u većini slučajeva u pitanju direktorijum pod nazivom public_html.

public_htmlSada potražite direktorijum u okviru kojeg se nalazi sadržaj vašeg bloga a samim tim i svi vaši instalirani plaginovi – wp-content:

wp-contentU okviru foldera wp-content pronađite folder plugins u okviru kojeg su smešteni svi plaginovi vašeg bloga:

pluginsSada možete upload-ovati “raspakovani” folder plagina (sa svim njegovim pripadajućim fajlovima) sa vašeg kompjutera na vaš server:

plugin uploadKada se proces prebacivanja završi, sada je potrebno aktivirati plagin.

Aktiviranje i deaktiviranje plagina

Kada je plagin instaliran u okviru foldera sa plaginovima, možete ga aktivirati tako što ćete prvo izabrati opciju Plugins > Plagins sa glavnog menija na vašem kontrolnom ekranu:

plugins pluginsOtvoriće se stranica sa svim aktivnim plaginovima. Pronađite onaj koji ste upravo instalirali a zatim kliknite na link Activate kako biste ga aktivirali.

Activate

Ukoliko iz nekog razloga više ne želite da koristite “usluge” nekog od instaliranih plaginova, kliknite na link Deactivate koji će biti prikazan ispod imena svakog plagina na listi instaliranih plaginova.

Obnavljanje plagina

S vremena na vreme se može pojaviti pokazivač kružnog oblika koji u sebi sadrži broj dostupnih plaginova za obnavljanje, tj. da je za neki od instaliranih plaginova dostupna njegova novija verzija. Ta poruka će izgledati ovako:

update pluginKliknite na Plugins. Kada se otvori nova stranica, potražite u okviru spiska plaginova onaj koji sadrži poruku da je novija verzija dostupna za instalaciju i kliknite na deo poruke gde piše update automatically.

Update AvailableUkoliko želite da manuelno obnovite plagin, pratite gore navedene instrukcije i ponovo upload-ujte novu verziju plagina.

Ukoliko koristite FTP program, predlažem vam da prethodno izbrišete prethodnu verziju plagina sem ukoliko niste izvršili određena podešavanja u okviru samog plagina jer će u tom slučaju sve te izmene biti izbrisane sa samim plaginom.

Ukoliko imate neko pitanje ili vam je potrebno neko dodatno objašnjenje, možete ga postaviti u delu za komentare.

PODELI