Blog platforma – Kako izabrati najbolju?

Neka od svakodnevnih pitanja koje možemo videti po Internet forumima i blog komentarima, postavljenim od strane onih koji se spremaju da zakorače u svet blogosfere u potrazi za pravim odgovorom su:

  • Koju blog platformu da izaberem?
  • Koja blog platforma je najbolja?
  • Da li da počnem sa besplatnom pa da se kasnije prebacim na plaćenu verziju?
  • Koji su to “Za i Protiv” razlozi za korišćenje održavajućih i samoodržavajućih blog platformi?

Ovaj post je samo pokušaj da se taj odgovor da i skrene pažnja na neke od izazova s kojim će se novi blogeri susresti prilikom odabira svoje “idealne” blog platforme.

Kako izabrati najbolju blog platformu?

Tokom prethodnih nekoliko godina razvijeno je niz blog platformi koje su proces pokretanja bloga učinile znatno lakšim, do te mere da danas svako ko to želi može objaviti svoje misli, ideje i razmišljanja na svom ličnom veb sajtu.

Kada se govori o blog platformama postoje dva osnovna tipa – blog servisi (u daljem tekstu “održavajući” – eng. hosted) i blog programi (u daljem tekstu “samoodržavajući” – eng. self-hosted). I jedni i drugi imaju svoje dobre i loše strane; neki su dostupni potpuno besplatno dok se za neke mora izdvojiti određena količina novca za njihovo korišćenje.

Ja vam neću sugerisati koju platformu da izaberete iz prostog razloga što ćete u nastavku sami moći da otkrijete onu koja će vama najviše pristajati, u zavisnosti od vaših želja i potreba.

Prateći neke od najpoznatijih i najuspešnijih svetskih blogova, možemo videti različite primere gotovo svih blog platformi koje će biti spomenute u nastavku i to je ono što bloging čini onim što danas predstavlja – sama platforma i nije toliko bitna koliko način na koji se ona koristi i ko je koristi!

Pitanja o kojima treba razmisliti

Kao i prilikom donošenja nekih drugih važnih odluka, nije na odmet provesti neko vreme u istraživanjima i razmišljanju pre donošenja konačne odluke. U današnje vreme postoje mnoge bloging platforme i iako možete promeniti svoju blog platformu kasnije (jer mnoge od njih to omogućavaju), postoje je i izvesni troškovi koji se odnose na sam transfer – promena veb adrese i korišćenje usluga nekog od veb hosting servisa.

Najbolje bi bilo da ne žurite i ne izaberete prvu opciju na koju naiđete – odvojite neko vreme, izvršite malo istraživanje i sigurno ćete pronaći onu pravu – onu koja će vama najviše odogovarati. Za početak možete odgovoriti na sledećih nekoliko pitanja:

1) Koji su razlozi zbog kojih pokrećete blog?

Jedna od najvažnijih dilema sa kojima treba raščistiti na samom početku je razmišljanje o samoj svrsi vašeg bloga. Oni koji se nikad nisu susreli sa blog platformama i nisu sigurni o čemu se tu zapravo radi, imaće malo više izazova od onih koji tačno znaju šta žele. U tom slučaju, neka od sledećih pitanja bi mogla biti od pomoći:

  • Da li je bloging nešto čime planirate da se bavite neki duži vremenski period?
  • Koji je osnovni motiv zbog kojeg pokrećete blog?
  • Da li će bloging biti samo hobi ili imate i neke druge ideje?
  • Da li planirate da jednog dana zarađujete novac od bloginga?
  • Da li nameravate da uložite nešto novca ili želite da to radite potpuno besplatno?

Ovo su samo neka od mnogobrojnih pitanja koja ćete sebi postavljati i važno ih je imati na umu prilikom istraživanja, jer su neke platforme mnogo zgodnije za “hobi” blogere u odnosu na one koji imaju ozbiljnije planove.

2) Imate li nameru da uložite nešto novca?

Kao i mnoge druge stvari u životu blog platforme dolaze sa različitim cenama, od onih besplatnih do onih u koje treba uložiti određenu količinu novca. Postoje dve osnovne stvari za koje ćete morati da platite:

– Veb adresa (oko $10 na godišnjem nivou)
– Veb Hosting nalog (oko $10 na mesečnom nivou)

Različite bloging platforme nude različite nivoe usluga. Blogger i WordPress.com nude platformu, domen (veb adresu) i hosting potpuno besplatno. Neke druge, kao WordPress.org, nude besplatnu platformu ali ćete morati da kupite domen i usluge veb hosting servisa.

U troškove se može (ali i ne mora) uvrstiti i dizajn budućeg bloga jer sve platforme nude hiljade besplatnih, gotovih šablona (neki su profesionalnije urađeni od drugih) i ukoliko želite da imate drugačiji izgled vašeg bloga, morate imati bar malo dizajnerske veštine ili platiti nekome ko će to uraditi umesto vas.

3) Koliko ste tehnički obrazovani?

Ovo je jako važan faktor prilikom biranja odgovarajuće blog platforme. Ukoliko nikada do sada niste imali iskustva u kreiranju bloga ili veb sajta i ukoliko vas od same pomisli na tehniku zaboli glava, postoje blog platforme koja će mnogo više odgovarati vašim potrebama za razliku od situacije kada imate neke osnove ili želite da se edukujete na tu temu.

Drugi način je da pronađete nekoga ko ima više znanja od vas i koji bi vam u tome pomogao bilo da je u pitanju drug, drugarica ili neko kome ćete platiti za tu uslugu.

Jedna od sjajnih stvari u vezi bloginga i većine platformi je ta da postoji veličanstvena podrška u okviru mnogih Internet foruma i specijalizovanih blogova i veb sajtova koji su posvećeni pomaganju onima koji bi voleli da izvuku najviše iz svoje izabrane platforme.

4) Koje blog platforme drugi koriste?

Tokom poslednjih nekloliko godina različite platforme su dolazile i odlazile i verujem da će tako biti i ubuduće. Iako bi najbolji savet bio da imate blog pod svojom potpunom kontrolom od koristi može biti i informacija o tome koje platforme drugi koriste.

Jedno takvo istraživanje, na temu najčešće korišćenih blog platformi, možete pogledati ovde.

Održavajuće ili samoodržavajuće blog platforme… pitanje je sad?

Sa svim gore navedenim pitanjima, vreme je da se upoznamo sa osnovnim karakteristikama i međusobnim razlikama raspoloživih bloging platformi.

1. Održavajuće blog platforme

Ovo je tip bloga sa kojim mnogi počinju iz prostog razloga što je besplatan. Najpopularniji među njima su Blogger i WordPress.com a ima i onih koji koriste neke druge kao što su Tumblr, Posterous, itd.

Ovi sistemi spadaju u grupu održavajućih blog platformi jer neko drugi održava vaš blog na svojoj veb adresi. Posle jednostavnog prijavljivanja biranjem korisničkog imena i lozinke, dobićete veb adresu (URL) koja će biti kombinacija vašeg imena bloga i njihovog domena, npr. – www.vaseime.wordpress.com, a to znači da je vaš blog održavan od strane besplatnog WordPress.com (nije isto što i WordPress.org) servisa.

Razlozi “Za i Protiv” u vezi održavajućih blog platformi

Razlozi “Za”:

1) Besplatne su – Većina održavajućih blog platformi je potpuno besplatna za korišćenje.

2) Jednostavne za podešavanje – Mnoge od ovih blog platformi mogu biti pokrenute u roku od nekoliko minuta. Podešavanje je intuitivno i jednostavno i idealne su ukoliko ne znate ništa ili jako malo o tehničkim stranama uređivanja bloga.

3) Jednostavne za korišćenje – Kada jednom završite sa procesom pokretanja, održavajući blogovi su prilično jednostavni za korišćenje. Moraćete da naučite par osnovnih radnji ali će se dalji rad uglavnom svoditi na pisanje samog sadržaja, unošenje slika i video materijala i kliktanje na dugme za objavljivanje.

4) Automatsko obnavljanje – Ukoliko se pojavi nova verzija same platforme, vaš blog će biti automatski obnovljen i to će neko drugi uraditi umesto vas.

5) Indeksiranje na web pretraživačima – Jedna od prednosti mnogih održavajućih blog platformi je ta da su postavljena na domenima koji imaju već imaju dobar PageRank, dok vaš novi samoodržavajući blog neće biti te sreće jer će za to biti potrebno malo više vremena (nekoliko dana). Na duže staze, oni neće biti mnogo bolje rangirani od saoodržavajućih blogova ali su dobar način za brzo rangiranje u okviru veb pretraživača.

Razlozi “Protiv”:

1) Manjak mogućnosti za podešavanje – Jedna od najvećih mana održavajućih blogova je ta da su limitirani sa opcijama za podešavanje funkcionalnosti samog bloga.

2) Postojeća ograničenja vezana za dizajn – Iako ovo može važiti i za one samoodržavajuće blogove koji koriste besplatne pozadine, otkrio sam da mnogi održavajući blogovi izgledaju veoma slično jedni drugima. Razlog za to su postojeći pozadinski šabloni, korišćeni od strane mnogih i ukoliko ste početnik nećete znati kako da ih izmenite.

3) Manjak kontrole – Druga uobičajena pritužba koju možete često čuti od strane vlasnika održavajućih blogova je da su frustrirani zato što nemaju potpunu kontrolu nad svojim blogom. Iako imaju vlasništvo nad sadržajem, URL nije njihov i oni su na neki način u milosti svoje platforme.

Na primer, možete se dogoditi da zbog preopterećenosti resursa blogovi jedno vreme ne mogu biti pregledani. Takođe, ponekad se može desiti da nečiji nalog bude potpuno ugašen i sav dotadašnji rad padne u vodu preko noći, bez nekih konkretnih objašnjenja i upozorenja.

4) Opšti URL – Imati svoj lični domen daje dozu profesionalizma i pamtljivosti bloga što nije slučaj kada su u pitanju održavajući blogovi. Iako postoje veoma uspešni i posećeni blogovi na ovom tipu platformi, većina blogera smatra da je posedovanje ličnog domena (veb adrese) daje dozu profesionalizma.

5) Prelazak sa platforme na platformu – Zapitajte se šta ćete raditi u slučaju da vaš blog postane veoma popularan i posećen? Jedan od izazova startovanja sa održavajućim blogom je ta da ukoliko dođe do takve situacije morate uložiti dodatni napor radi uspostavljanja broja poseta koji ste do tada izgradili.

To svakako nije nešto nemoguće, ali postoje određene posledice kasnije promene domena koja će se odnositi na dodatna obaveštavanja redovnih posetilaca, ponovno rangiranje u okviru veb pretraživača i preusmeravanje posetilaca sa starog na novi blog.

Za koga su održavajući blogovi?

Ukoliko je vaš jedini cilj pokretanja bloga da delite svoje misli, ideje i razmišljanja sa drugima i ne zanima vas vaš lični domen, niste raspoloženi da sami podešavate vaš blog, ne želite da često obnavljate verziju blog platforme i vršite stalna poboljšanja funkcionalnosti, onda su održavajući blogovi pravi izbor za vas.

2. Samoodržavajuće blog platforme

Drugi tip blog platformi su samoodržavajući, tj. oni koji ćete održavati vi sami i koji će nositi ime vašeg domena (veb adrese), npr. – www.vaseime.com. To je upravo slučaj sa ovim blogom na kome se upravo nalazite i koji je pokrenut na WordPress.org platformi. Druge blog platforme ovog tipa su Joomla, Drupal, itd.

Razlozi “Za i Protiv” u vezi samoodržavajućih blog platformi

Razlozi “Za”:

1) Puna kontrola nad dizajnom – U zavisnosti od vaših veština vezanih za veb dizajn, saoodržavajući blogovi su veoma prilagodljivi. Ja lično nisam nešto jak po ovom pitanju ali sam konstantno zadivljen onime što neki od blogera rade sa svojim blogovima i mogućnostima da kreiraju potpuno različita i sjajna rešenja. Oni blogeri koji tome nisu vični će koristiti neka od hiljade ponuđenih, gotovih, rešenja ili će zatražiti nečiju pomoć.

2) Prilagodljivost – Jedna od stvari koje mi se dopadaju u vezi WordPress-a je veliki broj veb programera koji se svakodnevno pojavljuju sa novim plaginovima koji mogu povećati funkcionalnost osnovne WordPress instalacije koju ste dobili prilikom same instalacije.

3) Besplatna platforma – za razliku od domena i veb hosting paketa za koje morate izdvojiti nešto novca, blog platformu možete preuzeti potpuno besplatno.

4) URL – Imati vaš lični domen je dobro iz nekoliko razloga – lako je za pamćenje, izgleda profesionalnije i lakše je za brendiranje.

Razlozi ” Protiv”:

1) Podešavanja Ovo će zavisiti od vaših tehničkih sposobnosti i poznavanja osnovnih radnji – uređenje hostinga, podešavanje baze podataka, preuzimanje platforme na vaš kompjuter i zatim premeštanje putem FTP-a na vaš veb server.
*Većina veb hosting kompanija u okviru naloga nudi mogućnost automatskog instaliranja izabrane blog platforme koje se može obaviti u roku od nekoliko minuta!

2) Cena – Iako blog platformu možete preuzeti potpuno besplatno, morate računati na to da ćete imati troškove za kupovinu domena (oko $10/god.) i veb hostinga (oko $10/mes.).

3) Obnavljanje softvera – Mnoge blog platforme se često obnavljaju tokom godine i to donekle može predstavljati problem mada, većina ovih platformi ima u sebi ugrađenu mogućnost automatskog ažuriranja koje se može obaviti u roku od nekoliko sekundi bez ikakvih problema.

4) Web Hosting – U razlozima “protiv” održavajućih blog platformi sam spomenuo da ćete imati manjak kontrole nad svojim blogom ali postoje i one kada sami održavate svoj blog. Ponekad se može dogoditi da se veb hosting kompaniji kod koje imate svoj nalog, povremeno dogodi “pad sistema” pa je stoga jako važno vršiti povremena čuvanja podataka za svaki slučaj. Takođe, jako je važno izabrati onu veb hosting komapniju kako biste osigurali maksimalnu vidljivost i funkcionalnost samog bloga.

Za koga su samoodržavajući blogovi?

Samoodržavajuće blog platforme su idealne ukoliko želite veću kontrolu i fleksibilnost vašeg bloga, jer mogu biti konfigurisani da izgledaju baš onako kako biste vi to voleli i biti limitirani samo vašom maštom.

To što ćete se odlučiti za samoodržavajuću varijantu vam neće garantovati perfektan profesionalni izgled, jer ukoliko ne znate kako da podesite svoj blog korektno (ili nemate nekog ko bi vam u tome pomogao), samoodžavajući blogovi mogu biti vrlo nefunkcionalni, nepregledni i veoma lošeg izgleda.

Zaključak

Nadam se da se niste izgubili u gomili informacija koje ste mogli pronaći jer ovo predstavlja jedan važan korak za sve one koji tek sada odlučuju kome će se carstvu privoleti.

Ukoliko želite da gradite ozbiljan blog i imate nameru da ga koristite na profesionalnom nivou (blog na kome ćete brendirati sebe ili blog pomoću kojeg želite da zarađujete novac), predlažem vam da idete u pravcu samoodržavajućih blogova.

Ukoliko želite da imate blog i koristite ga iz zabave kako biste podelili neke delove svog života sa vašim prijateljima i familijom i nemate baš puno vremena i strpljenja da uložite u samoodržavajuću opciju bloga, onda je održavajuća opcija najbolja za vas.

Imajte jedno na umu…

NEMA PRAVILA!

Postoji mnogo onih poznatih i uspešnih blogera koji ni dan danas nemaju svoj domen i veb hosting nalog!

Ponoviću još jednom – ovo nije definitivni vodič za biranje blog platforme i siguran sam da postoji mnogo onih sa drugačijim iskustvima koji mogu doprineti ovoj temi.

Voleo bih da čujem i vaše mišljenje!

PODELI