Blog ili veb sajt… pitanje je sad?

Ovim postom, čiji naziv krije jednu od najvećih dilema i nedoumica kod onih koji tek ulaze u svet blogova i veb sajtova, pokušaću da dam odgovor onima koji se prvi put susreću sa terminom kao što je blog kao i onima koji o tome već imaju neke informacije ali još uvek nisu raščistili sa tim koja je osnovna razlika između bloga i veb sajta i za koji da se definitivno odluče.

U nastavku ćete saznati i koja je osnovna razlika između dve WordPress blog platforme i dobiti informaciju o tome koliko košta pokretanje i održavanje jednog bloga u odnosu na veb sajt.

Blog ili veb sajt?

Pre svega, blog je veb sajt. Neka vas ovo od sada, pa nadalje i ubuduće više ne zbunjuje – blog je veb sajt. Ako je tako, u čemu je razlika? Zašto se ovi zovu blogovi a ovi veb sajtovi?

BLOG je vrsta veb sajta koji ne zahteva znanje nekog programskog jezika (html,php,css,…) da bi se napravio i time omogućava i početnicima da brzo i jednostavno sami naprave svoj prvi veb sajt!

Da bi u tome uspeli na raspolaganju im stoje desetine blog platformi koje figurativno možemo uporediti sa programom za pisanje teksta – vi želite da napišete tekst, dodate sliku, boldirate, italikujete slova, itd… i NE ZANIMA vas kako to Word ili neki drugi program to odrađuje umesto vas, zar ne?

Pošto se to početnicima jako dopalo i kada su shvatili da za mnogo manje novca mogu dobiti više, to je dovelo do drastičnog povećanja blogova u svetu u odnosu na klasične veb sajtove, što možete videti na prikazanom slajdu preuzetom sa Google Trends-a, tokom jučerašnjeg dana:

Google Trends - vebsajt-blog

Od kada su izvojevali prvu pobedu, blogovi ne znaju za poraz od veb sajtova tokom poslednjih 5 godina a verovatnoća da će se to promeniti je ista kao i povratak na crno-bele televizore.

Pored velikog broja novih blogera, za ovaj trend je zaslužan i veliki brat Google i njegovi rođaci Yahoo, Bing, … koji mnogo više vole dinamične, stalno menjajuće blogove na kojima se uvek dešava nešto novo, za razliku od statičnih veb sajtova koji, u velikoj većini slučajeva, ostaju nepromenjeni od trenutka kada se objave.

Ako tome dodamo i veliki broj blog platformi – programa koji omogućavaju brzo pokretanje i objavljivanje bloga (veb sajta) na Internet, verujem da je slika sada malo jasnija. Među tim platformama, jedna se propela na ramenima ostalih a zove se WordPress.

Google Trends - blog platforme

Koliko je popularna pokazuje i sledeći grafikon na kome su prikazane korišćene blog platforme za pokretanje i održavanje 100 najpopularnijih blogova na svetu.

Najpopularnije blog platforme

photo: pingdom

Ako na 27 WordPress blogova dodamo i 5 pokrenutih u okviru WordPress.com servisa, dolazimo do zaključka da 32 od 100 najpopularnijih blogova koriste WordPress, što ide u prilog činjenici da se i ozbiljni veb sajtovi mogu praviti na blog platformi.

Tako smo došli do drugog pitanja…

WordPress.com ili WordPress.org?

Šta se krije iza ova 2 naizgled slična logoa?

WordPress.com logoWordPress.COM ćete najlakše zapamtiti ako ga uporedite sa Facebook.COM. Kao i kod Facebook-a, klikom na dugme “SignUp”, otvoriće se stranica na kojoj je potrebno dodeliti ime budućem blogu, upisati osnovne podatke, email i to je to! Postali ste vlasnik bloga u okviru besplatnog WordPress.COM servisa za manje od 3 minuta.

Kako uvek ima neko ali koje sreću kvari, u mane ovog servisa spadaju:

a) ograničenost podešavanja, jer ovaj servis koriste uglavnom oni koji samo žele da napišu post, postave sliku ili video i objave svoju umotvorinu.

b) dizajn je ograničen samo na ponuđene pozadine pa ukoliko želite nešto da promenite na njima što vam se ne dopada to nećete biti u mogućnosti.

c) opšti URL, npr. www.VASEIME.wordpress.com podrazumeva da će uz vaše ime bloga uvek stajati i ime onog koji vam obezbeđuje ovu uslugu.

d) ukoliko u nekom trenutku vaš blog postane ultra popularan, prelazak na neku drugu platformu neće biti toliki problem po pitanju samog prebacivanja sadržaja sa starog na novi blog, koliko će imati uticaja na gubitak postojećih posetilaca i na ono što svakog vlasnika najviše boli a to je pad u okviru plasmana na veb pretraživačima.

e) osnovna zamerka je ta, što vam se preko noći, može dogoditi da ostanete bez svog minulog rada, a dok vi dokažete da ste u pravu može proteći mnogo vremena.

Da sve nije tako crno, kao osnovne prednosti ovog i sličnih servisa se mogu navesti:

 • besplatan je
 • jednostavnost korišćenja
 • automatsko obnavljanje verzije programa
 • relativno brzo indeksiranje na veb pretraživačima zahvaljujući činjenici da je WordPress.COM 30-ti po snazi veb sajt na svetu po Alexa Ranking-u.

WordPress.org logoDa biste lakše zapamtili šta je WordPress.ORG, neka vas nastavak “org” podseti da ćete morati malo da se ORGanizujete a to znači da ćete morati da platite određeni iznos za vaš lični domen (veb adresu) i parče internetskog neba (veb hosting), sami izvršiti instalaciju softvera – blog platforme i sami obnavljati softver i imati neka osnovna predznanja o korišćenju kompjutera i Interneta.

Iako vam se ovo, na prvi pogled, može učiniti kao nemoguća misija, stvari nisu baš takve kako na prvi pogled izgledaju.

Ako na ove, nazovi, mane dodamo prednosti ove platforme a to su:

a) jedinstveni URL – www.VASEIME.com (ili .org, .net, …)
b) mogućnost dizajniranja pozadina po sopstvenoj želji
c) mnogobrojni mini-softveri (plaginovi) za poboljšanje funkcionalnosti samog bloga
d) besplatno preuzimanje blog platforme

i ono najvažnije…

POTPUNA KONTROLA nad celokupnim sadržajem!

… onda ne treba da nas čudi podatak da je od 23. februara 2011. godine, kada je ugledala svetlost dana, ova vrsta platforme ili programa preuzeta više od…

Wordpress.org - broj preuzetih platformi

… puta, ili u prevodu, preko 110.000 puta na dan!

Koliko košta jedan blog?

Da biste stekli što jasniju sliku, uporediću ga sa cenom pokretanja jednog klasičnog veb sajta za koji je neophodno znanje nekih “prviputčujem” jezika kao što su HTML, PHP ili CSS.

 1. Domen (veb adresa) – $12/godišnje
 2. Veb hosting – $10/mesečno
 3. Stručnjak za strane jezike (veb programer) – $500 do $5.000
 4. Održavanje – $100 do $500 mesečno

Ukupno: $750 / godišnje (minimum)

Koliko je to u poređenju sa veb sajtom košta je blog?

 1. Domen (veb adresa) – $10/godišnje
 2. Veb hosting – $10/mesečno
 3. Stručnjak za strane jezike (veb programer) – 0 evra – Vi + WordPress!
 4. Održavanje – 0 evra – Vi + WordPress!

Ukupno: $130 / godišnje

Ukoliko uporedimo minimalne troškove za izradu veb sajta ($100 mesečno) i realne troškove za pokretanje bloga ($10 mesečno), dolazimo do zaključka da se za mnogo manje novca može postići sličan, ako ne i isti efekat, u zavisnosti od toga kome ste poverili izradu veb sajta.

Ukoliko imate neko pitanje nemojte se ustručavati da ga postavite jer ne postoji glupo pitanje već samo glup odgovor. Takođe, vaši komentari su uvek dobrodošli a bogami i lajkovi. 🙂

PODELI