Da li je blog prava stvar za vas?

Pre nego što pokrenete blog, veoma je važno da utvrdite da li je bloging prava stvar za vas.

Pre nego što kažete da ili ne, odgovorite na dole navedena pitanja… Zapitajte se…

Da li je blog prava stvar za mene?

1. Uživate li u vremenu koje provodite na Internetu?

Uspešan bloging zahteva dugoročnu posvećenost i usredsređenost i ne prestaje onog trenutka kada objavite post. Naprotiv, tek tada počinje njegovo promovisanje, posećivanje i čitanje drugih blogova i veb sajtova, praćenje vesti i pitanja koji se odnose na temu vašeg bloga i još mnogo toga.

Većina vaših blog aktivnosti će se odvijati na Internetu. Da bi bili uspešan bloger, morate uživati u čitanju, istraživanju, provođenju vremena za kompjuterom i surfovanju Internetom.

2. Da li volite da pišete?

Ako ne volite pisanje ili ono ne dolazi prirodno, onda bloging možda i nije prava stvar za vas. Izgradnja uspešnog bloga zahteva redovno pisanje, odgovaranje na komentare, ostavljanje komentara na drugim blogovima, odgovaranje na imejlove, itd.

Svaki od ovih činilaca uspeha zahteva pisanje i morate biti u stanju da pišete u velikoj meri.

3. Da li ste strastveni u vezi teme tvog bloga?

Uspešan bloging zahteva redovno pisanje novih, smislenih postova u vezi teme samog bloga i oni su jedini razlog kojim ćete privući nove čitaoce, održati njihovu pažnju i “naterati” ih da se ponovo vrate. Ukoliko ste samo delimično zainteresovani za temu o kojoj pišete, vremenom će vam postati sve teže i napornije da se ulogujete i napišete nov ili obnovite postojeći post i odgovarate na komentare.

4. Možete li se posvetiti blogingu?

Uspešan bloging podrazumeva posvećenost u smislu vremena i napora koji zahtevaju veliku količinu samodiscipline i samomotivacije.

Morate pronaći način kako da uvrstite bloging u svoj svakodnevni raspored aktivnosti i kako da istrajete u tome.

5. Da li se pribojavate javnog objavljivanja vaših misli, razmišljanja i ideja?

Kao bloger, vi ćete često objavljivati svoje misli, razmišljanja i ideje kako bi to čitala celokupna bloging zajednica. Da biste privukli veliki auditorijum i izgledali legitimno u blogosferi, moraćete da podelite neke od svojih ličnih misli i razmišljanja putem Interneta.

Kao takvi, blogeri su ponekad izloženi negativnim odgovorima na svoje postove i ponekad, te negativne kritike mogu biti bolne. Uspešni blogeri se mogu nositi sa negativnim kritikama.

6. Plašite li se sve bržeg razvoja tehnologije i da li ste spremni da učite?

Bloging zahteva određeno znanje o Internetu i jednostavnim programima. Ukoliko se plašite kompjutera, bloging možda i nije prava stvar za vas. U suprotnom, ako ste spremni da učite nove veštine i bloging tehnike – samo napred.

Bloging i Internet su promenljive i zato čak i oni najuspešnijij blogeri konstantno uče nove stvari kako bi poboljšali svoje blogove.

7. Volite li da rizikujete?

Veći deo uspešnog bloginga se odnosi na preuzimanje “rizika” od pokretanja prvog bloga, ka pisanju prvog blog posta (članka), pokretanja prve blog promocije ili dodavanja prvog linka u okviru posta.

Da biste bili uspešan bloger, morate ŽELETI da istražujete i probate nove stvari kako biste poboljšali i na najbolji mogući način promovisali vaš blog.

Ukoliko imate neko pitanje ili vam je potrebno neko dodatno objašnjenje, možete ga postaviti u delu za komentare.

PODELI