Besplatni Internet programi (alati)

Spisak besplatnih Internet programa/alata koji vam mogu biti od koristi

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox (www.mozilla.com) je veb pretraživač, ranije poznat pod imenima Phoenix i Firebird. Od kraja 2004. godine, Firefox postaje ozbiljna konkurencija Internet Explorer veb pretraživaču, koji je trenutno najpopularniji.

Neke od osobina koje karakterišu Firefox:

  • Povećana sigurnost u odnosu na Internet Explorer
  • Integrisani menadžer za skidanje podataka
  • Dodatni softveri koje korisnik, po potrebi, može izabrati
  • Mogućnost promene izgleda samog programa

Outlook 2007

Outlook 2007 je desktop imejl program koji se nalazi u okviru Microsoft Office paketa kod većine personalnih računara i služi za primanje, slanje i uređivanje imejl poruka.

VIDEO -> Kako podesiti Outlook 2007 za primanje i slanje email-ova

Gmail

Besplatni Google servis u okviru kojeg možete kreirati imejl adresu koja će u svom domenu imati gmail.com web adresu –>> vaseime@gmail.com.

VIDEO -> Kako napraviti Gmail adresu

Skype

Korisnici Skype (www.skype.com) programa mogu besplatno međusobno da pričaju preko mreže, a program pruža i uslugu pozivanja i primanja poziva sa standardnih telefonskih brojeva koja se dodatno naplaćuje.

Pozivi ka drugim korisnicima aplikacije i, u nekim zemljama, pozivi ka besplatnim telefonima se ne naplaćuju. Dodatna mogućnost aplikacije je mogućnost ostvarivanja konferencijske veze između više korisnika, transfer datoteka, kao i video pozivi.

Krajem 2005. godine, kompanija SkypeGroup koja je bila vlasnik Skype licence, prodata je za 1,9 milijardi evra kompaniji eBay.

Kompozer

KompoZer (www.kompozer.net) je desktop program za kreiranje veb strana u HTML programskom jeziku koji kombinuje uređenje veb fajlova i jednostavnost korišćenja po WYSIWYG (eng. What You See Is What You Get – Ono Što Vidiš To Ćeš Dobiti) principu.

Dizajniran tako da bude jednostavan za korišćenje, predstavlja idealno rešenje za korisnike koji ne poseduju tehničko znanje a žele da kreiraju veb stranice bez potrebe znanja HTML-a ili veb kodiranja.

Filezilla

FileZilla (www.filezilla-project.org) je FTP (File Transfer Protocol) program za prenos podataka sa vašeg kompjutera na server vašeg veb hosting provajdera kako bi mogli biti prikazani na internetu.

VIDEO -> Kako preuzeti, instalirati i koristiti Filezilla FTP program

IrfanView

IrfanView (www.irfanview.com) je veoma brz, mali, vizuelni prikazivač slika za Windows 9x, ME, NT, 2000, XP, 2003 , 2008, Vista, Windows 7, dizajniran tako da bude jednostavan za početnike i moćan za profesionalce.

Neke od osobina koje karakterišu IrfanView:

  • Mogućnost pregleda svih poznatijih formata slika
  • Mogućnost crtanja raznih elemenata – linija, krugova, strelica…
  • Prikazivanje slajdova – slideshow
  • Prikaz ekranske slike – print screen

Open Office

OpenOffice.org (www.openoffice.org), je besplatni program čiji su sastavni elementi programi za pisanje teksta, kreiranje tabela, prezentacija, itd.

Može se koristiti na različitim operativnim sistemima i predstavlja odličnu zamenu za one koji na svojim kompjuterima nemaju instaliran Microsoft Office paket jer podržava sve formate fajlova iz Microsoft office paketa.

VIDEO -> Šta je PDF, čemu služi i kako se koristi

Adobe Reader

Adobe Reader (www.get.adobe.com/reader) je besplatan softver koji vam omogućava da otvarate, prikazujete, pretražujete i štampate datoteke PDF formata. Adobe Reader podržava veliki broj platformi, uključujući Windows i Macintosh.

WordPress pozadine (Themes)

Besplatne WordPress teme (pozadine) možete pogledati na adresi:

www.wordpress.org/extend/themes/

WordPress plaginovi (Plugins)

Besplatne WordPress plaginove možete pronaći na adresi:

http://wordpress.org/extend/plugins/

Ukoliko imate neko pitanje ili vam je potrebno neko dodatno objašnjenje, možete ga postaviti u delu za komentare.

PODELI