SEO #5 – Beklinkovi i Google PageRank

Ukoliko ste pročitali prethodne postove iz serijala o SEO-u, saznali ste da postoje tri faze u okviru SEO optimizacije i to:

  1. Pretraživanje ključnih reči
  2. Interna SEO optimizacija veb stranice
  3. Eksterna SEO optimizacija veb stranice

Ovaj post je posvećen upoznavanju sa trećom fazom – eksternom SEO optimizacijom veb stranice.

Ono što je važno istaći na samom početku je to da možete imati najbolje ključne reči i perfektno optimizovane veb stranice, ali ukoliko budete ignorisali treći korak, umanjićete šanse za postizanje visokih pozicija vašeg veb sajta na veb pretraživačima.

Kada tražite nešto na Google-u i kao rezultat dobijete liste sa nekoliko miliona veb stranica, šta je to što izdvaja veb stranice na prvoj stranici od svih ostalih?

Odgovor je – “povratni” linkovi (eng. backlinks).

Šta je beklink (povratni link)?

Povratni link (u daljem tekstu: beklink) je link sa nekog drugog veb sajta koji upućuje ka stranici na vašem veb sajtu. Veb pretraživači to smatraju važnim, jer je beklink ka nekom veb sajtu sličan davanju glasa o poverenju. Samim  tim, što više beklinkova ima vaš veb sajt, veće su šanse da će zauzeti više pozicije na veb pretraživačima.

Ono što treba imati na umu je da nisu svi beklinkovi podjednake važnosti. Linkovi sa veb sajtova višeg ranga (sa većim PageRank-om) vrede i po nekoliko desetina puta više od linkova sa veb sajtova nižeg ranga, a Google meri kvalitet veb stranice pomoću tzv. PageRank-a (Rang Stranice) ili skraćeno “PR”.

Šta je Google PageRank?

Jednostavnim rečnikom, Google PageRank je pokazatelj kvaliteta određene veb stranice. Pod kvalitetom se podrazumeva broj linkova koji upućuju ka određenoj veb stranici, ne uzimajući u obzir sam kvalitet sadržaja na stranici.

PageRank je ceo broj od 0 do 10, gde 10 predstavlja najveći kvalitet. Ono što je važno napomenuti je da se PR odnosi na veb stranicu sajta a ne za veb sajt u celini.

Da biste saznali PR određene stranice možete besplatno preuzeti i instalirati Google Toolbar. Kada instalirate Google Toolbar, prometićete malu traku koja će, u zavisnosti od PageRank-a veb stranice, biti prikazana u 3 boje: sivoj, beloj ili zelenoj.

Ukoliko je traka sive boje…

Google Toolbar - siva…to znači da ta stranica nema PR. Ukoliko veb sajt sadrži stranice koje su sive, to može značiti sledeće:

– da je stranica nova i da još uvek nije indeksirana od strane Google-a (najčešće) ili
– da stranica sadrži duplirani (prepisani) sadržaj i da se nalazi u Google-ovom sekundarnom
indeksu umesto u glavnom ili
– da je vaš veb sajt de-indeksiran/izbačen sa Google-a usled nekog prekršaja (retko).

Ukoliko je traka bele boje…

Google Toolbar - bela…to znači da je PR veb stranice jednak nuli. PR 0 je čest slučaj kada je u pitanju novi veb sajt ili nova veb stranica jer je potrebno da prođe određeno vreme kako bi se “zaslužio” dovoljan broj beklinkova.

Kada veb stranica dostigne PageRank 1 ili veći, 1/10 trake će biti zelene boje:

Google Toolbar - zelenaOvde je važno pomenuti da Google obnavlja PR podatke 3 do 4 puta godišnje, pa ukoliko imate nov veb sajt, može potrajati nekoliko meseci kako bi se PR prikazao za neku od vaših veb stranica.

Da biste povećali vaš PR morate zadobiti kvalitetne beklinkove ka vašem veb sajtu. Najbolji
način za dobijanje beklinkova na regularan način je pisanje kvalitetnog sadržaja ka kome
vlasnici drugih veb sajtova žele da upućuju sa svojih veb sajtova. Ostali načini gradnje beklinkova podrazumevaju međusobnu razmenu članaka, razmenu linkova, komentarisanje na drugim blogovima, forumima i dr.

Pored broja beklinkova ka vašem sajtu, ono što se računa je i sam kvalitet tih linkova. Na primer, link sa veb stranice čiji je PR 6, povećaće vaše šanse za dobijanje boljeg PR-a pre
nego link sa veb stranice čiji je PR 4.

Broj linkova na samoj veb stranici koja upućuje ka vama takođe utiče koliki PR (poznat i kao “link juice”) je upućen ka vašoj veb stranici, tj. link sa stranice koja ima 5 drugih linkova je od veće vrednosti nego link sa stranice koja ima 40 i više linkova. Takođe, PR nije linearnog karaktera što znači da je mnogo teže preći sa PR 4 na PR 5 nego sa PR 0 na PR 1.

PageRank igra važnu ulogu u tome kako je veb stranica pozicionirana u okviru rezultujućih stanica na Google-u, ali to neće ništa vredeti ukoliko niste istražili vaše ključne reči i optimizovali vašu veb stranicu.

Google PageRank je koristan pokazatelj popularnosti vašeg veb sajta ali predstavlja samo deo jednačine. To znači da trebate voditi računa o PageRank-u vašeg veb sajta ali se nemojte mnogo vezivati za malu zelenu traku u okviru Google Toolbar-a. Ono što je mnogo važnije je pronalaženje načina kako da održite “lojalnost” postojećih i povećate broj novih posetilaca ka vašim veb stranicama.

PODELI