7 bloging grešaka koje treba izbeći

Sa svakodnevnim nastajanjem novih blogova tokom proteklih nekoliko godina, pokretanje bloga koji će se razlikovati od ostalih je teže nego ikada.

Bloging na prvi pogled može delovati kao relativno laka aktivnost – napišeš post, objaviš ga i čekaš navalu posetilaca koji će ga čitati.

Zvuči poznato? Stvari nisu baš onakve kako na prvi pogled izgledaju.

“Izgradnja” uspešnog bloga zahteva mnogo više od toga i postoji nekoliko važnih faktora koji su podjednako važni i o kojima treba voditi računa. Put od pokretanja bloga do dostizanja određenog broja stalnih posetilaca je težak i dug i predstavlja glavni razlog zbog kojeg mnogi nikada ne dođu do kraja tog puta, usput praveći grešku za greškom koje ih dovode do konačnog odustajanja.

7 bloging grešaka

Najčešće bloging greške su upravo ono na šta bih hteo da vam skrenem pažnju ovim postom. Izbegavanje ovih grešaka, od kojih sam mnoge i sam činio kad sam počinjao sa blogingom, će vam u mnogome pomoći da krenete pravim putem od samog početka.

1. Nedostatak planiranja

Imati plan je nešto o čemu danas svi pričaju, ali malo ko ima i primenjuje u stvarnosti. Zašto bi vam, uopšte, trebao plan? Odgovor je vrlo jednostavan. Dobro planiranje vam pomaže da mnogo lakše postignete ciljeve koje ste sebi postavili i održava vašu motivisanost. Ovo poslednje je vrlo važno jer nedostatak motivacije predstavlja najveću pretnju za svakog blogera i blogerku.

Pre nego što počnete, odvojite malo vremena i odredite vaše ciljeve. Prepoznavanje, građenje odnosa, poboljšavanje vaše veštine pisanja – šta god bio vaš cilj, morate ga prvo postaviti. Zatim napravite plan kako ćete ga postići – koliko često ćete postovati, koju temu ćete odabrati, kako ćete promovisati vaš sadržaj… samo su neka od pitanja na koja morate imati jasan odgovor.

2. Nepristupačnost aplikacije za prijavljivanje

Ovo je vrlo važno ukoliko želite da posetioci ponovo dođu na vaš blog. Uzmimo na primer situaciju da posetilac slučajno dođe na vaš blog i dopadne mu se ono što je pročitao. Ukoliko mu ne omogućite da na jednostavan način ostane u kontaktu sa vašim sadržajem, produžiće ka nekom drugom blogu i više se nikad neće vratiti.

Vreme je jedno od naskupljih stvari i niko ne želi da ga gubi tako što će tražiti vašu aplikaciju za upisivanje podataka. Takođe, preporučljivo je imati omogućenu RSS opciju koja takođe mora biti pristupačna i vidljiva.

Drugim rečima, posetilac ne bi trebao mnogo da pretražuje “skrolujući” po stranici kako bi ih primetio. Gornji deo desne kolone vaših blog stranica je jedna od najbolja opcija za njihovo postavljanje.

3. Zanemarivanje strane ‘O nama/O meni’

Na prvi pogled može vam se učiniti da je strana “O meni” nešto na šta ne treba trošiti puno vremena. I ja sam tako mislio kada sam počinjao, pre nego što sam shvatio da ljudi zapravo OBRAĆAJU pažnju na ovu stranicu.

Posetioci žele da znaju ko se krije iza imena osobe koja uređuje blog. Bez obzira koliko to vama sada čudno zvuči, istina je. Moje analize podataka su dokaz za to i pokazuju da veliki broj posetilaca ide i čita ovu stranicu.

Kao primer, u tabeli sa podacima o ukupnom broju pogledanih strana bloga blogdoksirekoblog.com, u zadnjih mesec dana…

google-analytics-tabela

… strana ‘O meni’ se nalazi na šestom mestu po “popularnosti”, posetila ju je, u proseku, jedna osoba dnevno i tamo provela nešto više od dva minuta – taman toliko da pročita sve što je tamo napisano!

Na toj strani ne morate pisati svoju autobiografiju jer tome ova strana i ne služi. Napisanih par pasusa o vama, vašim interesovanjima i iskustvima je sasvim dovoljno. Takođe, nemojte zaboraviti da postavite vašu sliku – verujte mi, napraviće razliku.

4. Nedostatak rasporeda objavljivanja postova

Redovno i neredovno objavljivanje postova imaju svoje i ‘za’ i ‘protiv’.

Redovno objavljivanje je dobro za veb pretraživače, jer su “gladni” svežeg i kvalitetnog sadržaja. Problem može predstavljati to da, ukoliko želite da održite visok nivo kvaliteta sadržaja, morate biti spremni da odvojite puno vremena. Objavljivanje nečega što vam je, eto tako, palo na pamet samo da biste nešto objavili NIJE preporučljivo.

Ređe dodavanje novog sadržaja vam, s druge strane, daje više vremena za istraživanje same teme o kojoj ćete pisati. Na taj način možete ići dublje u analizu i dati bolju vrednost vašim čitaocima. Još jedna prednost je ta da, posetioci neće imati mnogo poteškoća u praćenju svega onog što ste objavili od njihove poslednje posete.

Preporuka iskusnijih blogera je objavljivanje barem jednog posta nedeljno.

5. Novac kao jedini motiv

Ukoliko ste pokrenuli blog samo da biste zaradili neki novac, velika je verovatnoća da nećete ništa zaraditi. Ukoliko gledate na blog kao na posao umesto da to bude vaš hobi, vremenom će opadati vaš nivo motivacije a ona je, kao što je to na samom početku napomenuto, od primarne važnosti.

To se posebno odnosi na prvih nekoliko meseci dok još niste počeli nešto da zarađujete. Ostati koncentrisan u vezi činilaca koji u tome igraju glavnu ulogu će biti obeshrabrujuć zadatak jer je novac taj koji je uvek u prvom planu.

Imajte na umu da oni koji zarađuju novac putem bloginga nisu započeli svoje blogovanje sa namerom da samo zarade novac. Pre svega su bili pasionirani u vezi teme o kojoj uređuju blog, želeći da tako podele svoje misli i iskustva sa drugima i to je ono što im je omogućilo da, posle određenog vremena, od svog bloga lepo zarađuju.

6. Nestrpljivost

Izreka “strpljen spašen” se u pravom smislu reči može odnositi na bloging. Mnogi blogeri očekuju da će imati hiljade posetilaca posle samo mesec dana. Nakon što shvate da to i nije baš tako, šta se dešava? Tačno – napuštaju bloging.

Veliki igrači u blogosferi – Darren Rowse, Brian Clark, Yaro Starak i mnogi drugi, nisu postali ono što sada jesu preko noći. Stvari jednostavno, ne funkcionišu na taj način. U stvari, to UVEK traje nekoliko godina, ali se to retko kad jasno vidi. Ono što se može videti su posete, stotine napisanih postova, hiljade komentara i registrovanih čitalaca, zarade…

Imajte na umu da je, ukoliko imate nameru da jednog dana “pretvorite” vaš blog u uspešan onlajn biznis, krajnje vreme da promenite dosadašnji način razmišljanja.

7. Ne prihvatanje kritike

Biti u stanju da prihvatite kritiku je osobina koju, ako je nemate, morate što pre usvojiti. Umesto da oponirate nekome ko kaže da ste nešto uradili pogrešno, prihvatite kritiku i pokušajte da poboljšate ono na šta se ona odnosi – možda su u pravu! – i sagledajte kako iz takve situacije možete izaći kao pobednik.

Verujte mi na reč da sam mnogo promena izvršio na svom blogu i da su u planu dodatne izmene u skorijoj budućnosti, a rezultat su predloga i saveta nekih drugih ljudi. Deo za komentare je sjajno mesto za dobijanje povratnih informacija. Što više komentara dobijate i čitate, više ćete načina i ideja za poboljšanje imati.

Nadam se da vam se dopao ovaj post i da ste možda prepoznali neke elemente koje biste mogli da primenite na vašem blogu. Takođe, voleo bih da saznam na koje ste greške vi naišli, a nisu ovde spomenute?

Budite slobodni da ih napišete u delu za komentare. Vaši predlozi su uvek dobrodošli.

PODELI