10 koraka za bolji plasman vašeg blog posta na veb pretraživačima

Imate li WordPress blog?

Ukoliko imate, da li izvlačite maksimum iz svakog napisanog posta?

U svojim povremenim istraživanjima, otkrio sam da većina ljudi ne optimizuje u potpunosti svoje tekstove i samim tim sprečava njihovu bolju “vidljivost” i plasman na veb pretraživačima.

Da bi stvari bile lakše, sastavio sam ovaj spisak za SEO optimizaciju koji možete koristiti svaki put prilikom pisanja novog blog posta. Ukoliko uradite većinu stavki, vaše šanse za dobijanje novih posetilaca sa veb pretraživača ka vašim postovima će se drastično povećati.

10 koraka za bolji plasman na web pretraživačima

1. Istraživanje ključnih reči

Pre nego što napišete post, nije naodmet provesti 10-ak minuta istražujući relevantne ključne reči. Možete koristiti Google Keyword Tool ili neki drugi program za istraživanje kako biste pronašli ključne reči oko kojih ćete sačiniti tekst i preporučljivo je pronaći onu ključnu “frazu” koja nema mnogo konkurencije.

Obzirom da je mala verovatnoća da će vaš blog biti rangiran na prvom mestu za konkurentne ključne reči, imate veće šanse za dobro rangiranje ukoliko odaberete “ključnu reč” sa 4 do 5 reči u njoj.

Predlažem vam da potražite onu ključnu reč koja u okviru Google Keyword Tool-a ima od 50 do 300 pretraga na mesečnom nivou i pođete od toga. Znam da to nije mnogo pretraga ali, ukoliko izaberete različitu ključnu reč svaki put kada objavite novi post, pomislite koliko će pretraživanja na mesečnom nivou to povećati na taj način.

2. Originalni sadržaj

Najbolji način za kreiranje unikatnog sadržaja je da ga sami napišete svojim rečima ili da, ukoliko to vaše mogućnosti dozvoljavaju, angažujete nekog ko će pisati umesto vas.

Izbegavajte kopiranje tuđeg sadržaja jer Google nije tu “od juče” i često filtrira takve veb stranice i ukoliko otkrije da je isti članak objavljen na 10 različitih blogova, samo će se 1 ili 2 pojaviti na njegovim i rezultujućim stranicama drugih veb pretraživača.

U vašem je interesu da kreirate sadržaj koji je jedinstven što je više moguće.

3. Ključne reči u naslovu posta

Unesite odabrane ključne reči u okviru naslova vašeg blog posta. Ukoliko je vaš blog pravilno podešen, to će osigurati da ključne reči pronađu svoje mesto u okviru naslovnih tagova – <title>.

4. Ključne reči kao tagovi posta

U okviru ekrana za pisanje blog posta na vašem WordPress blogu postoji poseban odeljak sa desne strane koji služi za upisivanje post tagova, odmah ispod odeljka sa kategorijama, u okviru kojeg možete upisati jednu do dve varijacije vaše ključne reči.

5. Izaberite odgovarajuću kategoriju posta

Izaberite onu kategoriju koja će najviše odgovarati napisanom postu i izaberite samo jednu kategoriju kako biste izbegli duplirani sadržaj na vašem sajtu. Ukoliko nemate odgovarajuću kategoriju, uvek je bolje kreirati novu nego da objavite post bez dodeljene kategorije.

6. “Raštrkajte” ključne reči po postu

Unesite odabrane ključne reči 2 do 3 puta unutar blog posta (uvodni pasus, sredina, krajnji pasus) i vodite računa da to uradite na “prirodan” način jer će vaš post, pre svega, čitati posetioci vašeg bloga.

Ukoliko želite da naglasite određenu ključnu reč možete je prikazati kao “bold”-iranu ili “italic”-ovanu.

7. Upotreba plagina za web optimizaciju

Ukoliko to do sada niste uradili preporučujem vam da instalirate All in One SEO Pack plagin jer je jednostavan za upotrebu i uradiće veliki deo posla za vas.

Kada napišete vaš blog post, sve što trebate da uradite je da “skrolujete” do kraja stranice i da u okviru istoimenog odeljka ovog plagina upišite vaše ključne reči u okviru naslova, opisa i spiska ključnih reči.

8. Podesite strukturu permalinkova

Potrudite se da permalinkove podesite na pravilan način kako biste omogućili pojavljivanje naslova blog posta unutar URL-a jer je to neuporedivo bolje od URL-a koji sadrži redni broj posta vašeg blogu.

9. Koristite “društvene” plaginove

Postoji veliki broj “društvenih” plaginova za WordPress koji pozivaju vaše čitaoce da “lajkuju” vaš post na Facebook-u, “tvituju” na Twitter-u ili ga “markiraju” na servisima za društveno markiranje.

Pored toga što će povećati dolazak novih posetilaca sa društvenih mreža, to će vam pomoći da vaš post bude indeksiran u okviru veb pretraživača mnogo brže i u nekim slučajevma vam donesu i po koji kvalitetan beklink!

10. “Izgradnja” beklinkova

Ukoliko vaši blog postovi nisu dobro rangirani, jedan od razloga može biti i taj što nemate dovoljan broj povratnih ili beklinkova ka vašem blogu.

Takođe, preporučujem vam da odvojite određeno vreme kako biste kreirali i poneki “duboki” link koji ne upućuje ka nekom drugom blogu ili veb sajtu.

Umesto toga, “duboki” link upućuje na neku drugu stranicu vašeg bloga koji može biti neki drugi tekst koji dodatno objašnjava određene termine korišćene pri pisanju, a nalaze se u okviru vaših blog postova ili blog strana.

Kao primer možete koristiti upravo ovaj post koji u sebi ima 5 “dubokih” i 3 “spoljna” link. Možete li, na prvi pogled, prepoznati  koji je koji link?

Nadam se da vam se dopala ova lista 10 koraka kojom ćete poboljšati optimizaciju vaših blog postova ukoliko ste to do sada propustili da uradite i da će vam biti od koristi pripisanju vaših novih postova.

Ukoliko imate neki predlog koji bi ovu listu mogao dopuniti, možete ga upisati u delu za komentare.

PODELI